Türkiye kökenli üç kadın karakterin yer aldığı romanda göç, göçmen ve yabancı olmak sorunsalı kadın gözüyle anlatılıyor. Belçika'da Flamanca yazan ilk Türkiye kökenli kadın yazar olması nedeniyle kitap daha anlamlı hale gelirken tanıtım galasına ilgi de bir hayli yoğun oldu.

Çok sayıda kitapseverin buluştuğu tanıtım galasında konuşan Federal Milletvekili Meyrem Almacı, Belçika'da yaşayan insanları yerli ve yabancı diye ayırmanın bir anlamının olamayacağını ve bu ayrıma kesinlikle karşı olduğunu söyledi. Meyrem Almacı, 'Birsen Taşpınar'ın bu romanı bir ilk ama ilk olarak kalmayacak, Belçika toplumunda yaşayan Türkiye kökenli kadınlarımızdan Flamanca yazan daha onlarca yazar çıkmasını bekliyorum.' dedi.

 

Yazar Birsen Taşpınar ise romanın sadece kadınları anlatmadığını, sosyal hafızamızı anlattığını söyledi.  Taşpınar, 'Ön planda üç kadın olmakla beraber, romanım göçün hem toplum hem de aile üzerinde ne gibi etkilerinin olduğunu irdeleyen bir kitap.' dedi.

 

Yazar ve siyasetçi Selahattin Koçak ise romanın Flamanca olmasının, bu ülkede yaşayan Türkiye kökenli kadın yazar adaylarını yüreklendireceği için çok önemli olduğunu vurgulayarak,' kitap bence amacına ulaşmıştır.' dedi.

 Birsen Taşpınar kitabın hazırlanmasının yaklaşık 1 yıl sürdüğünü fakat ondan önce altyapının hazırlanması için de daha uzun bir süre gerektiğini ifade etti. Taşpınar, kitabın Türkçe de yazıldığını fakat sadece Flamanca olarak yayımlandığını aktarırken, “Kitabı Türkçe de ele aldım fakat ilk olarak Flamanca yayımladık. Bundan sonraki ilk işim bu kitabı Türkçe olarak yayımlamak olacak. Türkiye’de de kitaba ilgi olacağı inancındayım.” dedi.


Taşpınar, “Bu kitabı herkes okuyabilir. Psikologlardan öğretmenlere, öğrencilerden velilere kadar herkese hitap ediyor. Ama özellikle bayanların okumasını çok istiyorum.” dedi. Taşpınar, kitapta kadınların yaşadığı sıkıntılara yer verilirken, bunun erkeklere karşı olduğu anlamına da gelmediğinin altını çizerken, olayın sadece bir durum tespiti olduğunu ifade etti.

Birsen Taşpınar kitabını hazırlarken olay kahramanlarını yakından incelediğini ifade ederken, birisinin Türkiye’deki kaldığı bölgeye gittiğini ve onları uzun süre yakından izlediğini, çevresiyle röportajlar yaptığını da ekledi. Kitabı daha iyi kaleme alabilmek için kahramanların yaşam tarzlarını yerinde incelediğini de belirten Taşpınar, kitabı oturarak değil, yaşayarak yazdığını söyledi.

Kitap ilk aşamada 2 bin 500 adet basılacak ve Belçika’nın birçok kitapçısında da bulunabilecek. 19,99 Euro’luk satış fiyatının olacağı kitap 250 sayfadan oluşuyor.

Birsen Taşpınar'ın müzik eşliğinde romandan pasajlar okuduğu gala, yazarın kitaplarını imzalaması ile son buldu.