Konuşmacıları arasında Hamburg Aile, Sağlık, Uyum ve Sosyal İşler Senatörü Detlef Scheele (SPD), Handwerkskammer Hamburg  NOBI proje yönetiminden Gesine Keßler-Mohr, Behörde für Schule und Berufsbildung adına Clive Hewlet ,Agentur für Arbeit Hamburg adına Martin Rump, Handwerkskammer Elbcampus müdürü Heinrich A.Rabeling, Diakonie Hamburg Yönetiminden yetkili Gabi Brasch, Diakonie Hamburg Zentralle Anlaufstelle (Diplomaların tanınma Merkezi) ESF projesi yönetiminden Michael Gwosdz, Hamburg Türk Toplumu TGH başkanı Hüseyin Yılmaz vardı.

Dinleyicileri arasında Eyalet milletvekillerinden Filiz Demirel (Yeşiller)ve Kazım Abacı (SPD),Veliler birlğinden Güngör Yılmaz, Alman Sendikalar Birliği DGB yetkilisi Canan Yıldırım,Nebahat Güçlü verikom yetkilisi Nazife Toklu, Çalışma ataşesi  Ebuzer Çeliker ve Mehmet Keskin de vardı.

 Projenin sağlıklı yürümesi ve hayata geçmesi için 1 Nisan yasasının neler içerdiği önce Hamburg ve çevresindeki çeşitli resmi - yarı resmi kurumlardaki , dil kursu projelerinde ve sosyal kuruluşlardaki yetkililere anlatılmasi hedeflenmişti. İnformasyon amaçlı yapılan toplantıya katılım 200 civarındaydı.

Hamburg’un tanınmış işadamlarından Schanzen Bäckerei sahibi Gürol Gür, Häusliche Alten und&Krankenpflege sahibi Saniye Çiçek, Autoprofi Turan’ın sahibi Dursun Turan’a misafir konuşmacı olarak sözün verildiği toplantıya ilgi –basın hariç- yoğun oldu.

Projenin masraflarının Hamburg’da AB-Fonu ve Hamburg Senatosunun girişimiyle karşılanacağının açıklandığı toplantıya ev sahipliğini Handwerkskammer ortaklığıyla Diakonie Hamburg yaptı.

  Hamburg Çalışma Bakanı Detlef Schelee diplomaların tanınma ve denkleştirilmesi için Hamburg’da 2010 yılı sonlarında hazırlıklara  başladıklarını açıkladı.

Hamburg’da 1Nisan’da yürürlüğe giren  yasadan sonra 15 kişinin kendilerine başvurduğunu,başvuranlardan 6’sının işlemlerini dikkate aldıklarını açıklayan bakan geleceğe yönelik ümitli konuştu.

“Gelmek isteyenlere kapıyı açtık“ diyerek yasayla sadec e Almanya’daki yaşayanlar değil, şuan kendi ülkelerinde yaşayan akademikerler ve çeşitli meslek gruplarına dahil kişileri de kapsayacak bir uygulamadan söz etti.

Uzmanların tahminlerine göre Almanya da yaşayan 3 milyona yakın göçmen kökenlinin ülkelerindeyken belirli bier mesleki  diplomaya sahip oldukları ve bunlardan da  300 bin kişinin yeni  yürürlüğe giren 1Nisan yasasından faydalanmak için başvuracakları  düşünülmektedir.

Ülkesindeyken akademik kariyeri olmasına veya mesleki diplomasına rağmen Almanya’da kendi mesleğiyle ilgisi olmayan işlerde,düşük ücretle çalışan onbinlerce göçmenin uzun yıllardır yaşadıkları mağduriyet kısmi de olsa giderilmek istenmektedir.

Yabancı diplomaların denkleştirilmesi sonrası bir yandan mağduriyet yaşayanlara kolaylık sağlanacakken öte yandan da, Almanya’nin bu durumdan ekonomik kazanımları olacağı konuşmacılarca  açıktan dile getirildi.

Toplam 334 Meslek grubunu kapsayan yeni uygulamaya Gazeteciler,Ekonomistler ve Matamatikçiler dahil edilmemiştir.

Tıp mezunu doktorlar, hasta bakıcılar, eczacılar,tamirciler,diş doktoru, avukat, psikolog, baytar, muhasebe uzmanı, gemi kaptanı, memur v.b. meslek grupları için bir şehirde yapılan ve kabul edilen belgeler başka bir şehire taşınma esnasında  da aynen geçerli sayılacaktır.

Öğretmen,Sosyal  Pedagog,Çevirmen, Mühendis, Sağlık elemanı,Mimar,Gıda maddeleri kimyagerleri v.b. meslek gruplarına dahil olanlar ise, olası taşınma durumlarında işlemlerini ilk başvurdukları  belgellerle yeniden yaptırmak zorundadırlar.

Toplantıda dile getirilen önemli konulardan biri de ;

BQFG kısa yazılımı olan Mesleki Yeterlilik Tesbiti yasasının  14 maddesinde bir detay mevcuttur. O’da Almanya’ya gelmeden önce yanında mesleki tecrübesini belgeleyen herhangi bir belgeyle gelemeyenleri kapsamaktadır.

 Mevcut statüsü ne olursa olsun kişilerin öğrenim durumları ve mesleki tecrübeleri ve belgelerinin dikate alınmasıdır. İran’dan, Afganistan’dan veya Kürdistan’dan veya başka bir siyasal karışıklıkların ve savaşların yaşandığı coğrafyadan  gelen bir sığınmacı bu yasadan nasıl faydalanacaktır. ? sorusuydu.


Yani  „Almanya’da siyasi sığınmacı statüsüyle yaşayan bir kişinin ülkesinden belge getirtme durumu yoksa, bu durumda olanlar ne yapacaklardır“  sorusuna verilen cevapta, kişinin anlatımı dikkate alınarak, onunla konuşan yetkilinin de kaanatinin önemli olduğu açıklandı.
Esas olarak ise; Bu kişilere yönelik özel teorik ve pratik sözlü bir sınav yapılacağı acıklandı.
Bir komisyon tarafından yapılacak sınav sonrası bu statüye sahip kişilerin durumları uzmanlarca tesbit edilecektir denildi.

Başvuruların  3 ay içinde cevaplandırılacağı açıklanırken, herhangi bir iş dalında çalışmayanlara 500 €‘ya kadar işlem parası yardımı edileceği belirtildi.

İlgi duyanlara daha geniş bilgi için:

www.bmbf.de

anerkennung-in-deutschland.de

www.nobi-nord.de