-Mehmet ATAK-

CENAZE TÖRENİ  KALABALIKTI


30 yıldır Hamburg’ta yaşayan Dr. Nebi Kesen’in  vefatını takiben St. Georg semtindeki Şeyh Sait Camii’nde 4 günlük taziyeden sonra,  cenazesi de  Lurup semtinde Max- Schmeling  caddesi kenarındaki  ‘’Altona Mezarlığı’’nda toprağa verildi.  Kesen’in Alman eşi, mezar ziyaretinin kolaylığı sebebiyle Hamburg’da toprağa verilmesini uygun bulmuştu.


Güneşli bir sonbahar  günüydü..  12 Eylül’den birgün önce  Türkiye’yi terkeden Nebi Kesen’in  30 yıl  süren gurbetliği, oldukça genç bir yaşta ve yine Eylül ayında noktalanmıştı. Bir çiçek bahçesini andıran mezarlıkta tabutu başında  aile fertleri, yakınları, dostları, iş arkadaşları, iş dünyası ve fikir birliği yaptığı onlarca kuruluş yöneticileri ve üyeleri,  Alman’ı, Türk’ü ve Kürt’üyle, hafta arası olmasına rağmen  yüzlerce  insan toplanmıştı..  Kesen’in anne ve babası da cenaze için Türkiye’den gelmişlerdi. Eşi, oğlu ve kardeşi de mezarlıktaydılar.


CENAZEYE KATILAN ŞAHISLAR ve KURULUŞ TEMSİLCİLERİ


Hamburg Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, Prof. İlhan Kızılkan (Kürtçe ve Almanca konuşma yaptı),Prof.Norman Peach , Avukat Serhat Bucak,  Avukat Şerafettin Kaya, Ahmet Kahraman, gazeteci Cahit Mervan, Günay Aslan, Danimarka  Yeni Çoballı Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği, Komkar , Yek-Kom, Avrupa Barış Meclisi, Hevkar, Yeni Özgür Politika, Cıvaka İslamiye Kürt, Kom Civan, Malagele Kürdistan, Demokratik Alevi Federasyonu, Hamburg Kürt Yazarlar ve Sanatçılar Kulübü,  Hamburg Kürt ve Türkiyeliler İnisiyatifi,  Dengie Agiri Sitesi, Bir Nebun Dergisi, Hamburg Alevi Kültür Merkezi, Nawent,  Batman Restaurant, Lokma Restaurant, Hamburglu işadamları Ertan Çelik, Orhan Çelik, Baki Dağdelen, Cahit Balat, Kiel’den gelen işadamı Salih Çete,Salman Mazı, Turan Özek, Avukat Hüseyin Mülayim, Necati Gür ve Hamburg Karakocanlılar dernek başkanı  Ali Haydar Oral.


YÜZÜNÜ SON DEFA GÖRDÜLER


Komkar Hamburg Başkanı  Hoca Şerif Akgül’ün  mutad konuşmasından sonra, Kesen’in kızkardeşi  Zübeyde Kesen de ağabeyinin zulme ve hakszlıklıklara karşı  mücadele eden bir kişiliğe sahip olduğunu  belirtti.  Diğer  konuşmacılar da Nebi Kesen’in şahsiyeti ve fikriyatı üzerine görüşlerini açıkladılar. Konuşmalar Türkçe, Kürtçe ve Almanca olarak yapıldı. Bu meydanda topluca cenaze namazı da kılındı.. Daha sonraki  bölümde ise, cenaze ilerideki bir odaya götürüldü ve son yolculuğuna çıkan Nebi Kesen’in yüzü, ailesi ve yakınlarına son defa gösterildi.




MÜZİK  ve DUALARLA TOPRAĞA VERİLDİ 

Bir Türk şoförün kullandığı cenaze arabası ile Nebi Kesen’in  hazırlanmış  mezarı  başına getirilen tabut, tekbirler ve dualar arasında toprağa verileceği sırada, bir müzik sesi  çevreyi kapladı. Cenaze törenine katılanlardan birinin elindeki radyo-kasette Şiwan Perver’in Kürtçe ‘’Hevale Begrani’’ adlı parçası çalınıyordu..Bu  Nebi Kesen’in  vasiyeti idi.. ‘’Öldüğümde beni bu türkü ile gömün’’ demişti.. İşte  normal olarak cenazelerde pek görülmeyen cinsten bu vasiyeti de yerine getirilmişti..

Avrupa kıtasının kuzeyindeki Almanya’da, anavatanından binlerce kilometre uzaklıktaki bir noktadaki bir Hrıstiyan Mezarlığı’nda bir Türkiyeli insan toprağa veriliyordu.. Günümüzün ünlü İlahiyat Profsörlerinden Yaşar Nuri Öztürk, insanların illa ki kendi ülkelerine, kendi köylerine gömülmesi diye bir kaide bulunmadığını,  insanların mezarı nerede olursa olsun,  yapılan duaların dünyanın her köşesine ulaşacağını  her defasında açıklıyordu..

Nebi Kesen’in cenaze merasiminde hakim olan dil Kürtçe idi.. Zaman zaman Türkçe  ve Almanca konuşmalar  ve açıklamalar yapıldı. Dini lisan ise, dua bölümü hariç, tüm Müslümanların  kullandığı ortak dil olan Arapça idi.. Kısacası  çok genç yaşta aramızdan ayrılan Dr. Nebi Kesen,  cenazesinde bile 4 ulusal dili bütünleştirerek, insanlar arasında dil,din,ırk ve renk  farkı olmaması gerektiğinin bilincine vesile olmuştu. İşte internasyonal integrasyon buydu !..

Avrupa Postası olarak Dr. Nebi Kesen'e Allah'tan bol rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlı günler diliyoruz.

Nur içinde yatsın !

Foto: Zahit Ekinci