Hamburg'un Wilhelmsburg ilçesindeki Müslüman Mezarlığı'nda şu ana kadar 39 mezar yeri bulunmaktaydı. Yeni yerde önümüzdeki yılda 119, ilerleyen yıllarda ise 414 mezar yeri olacak.

Mezarlık İstatistikleri rakamlarına göre, son yıllarda Hamburg'da defnedilen Müslüman sayısında artış olduğu açıklandı.

Kentteki Müslüman mezarının yüzde yetmişine sahip olan Öjendorf ve Ohlsdorf'ta 2006 yılında 123 olan bu sayının, 2016 yılında 323'e yükseldiği ifade edildi. Uzmanlara göre üçüncü ve dördüncü nesil Müslümanların burada defnedilmek istedikleri belirtildi.

Müslüman mezarlığı genişletiliyor

Hamburg'un çok sayıda Müslümanların yaşadığı Wilhelmsburg semtinde bulunan “Müslüman Mezarlığı” genişletiliyor.

Yeşiller Partisi Hamburg-Mitte Meclis Üyesi Bayram İnan'ın 15 yıl önce başlattığı mücadele sonucu Müslüman mezarlığı istenilen teşkilata donatılıyor.

Otoban geçiyor

Uzun yıllar mücadele edilerek elde edilen mezarlıkla ilgili Bayram İnan şu bilgileri aktardı: “Wilhelmsburg semtinde bir Müslüman mezarlığı tam teşkilattı olması için yoğun mücadele ettik. 15 yıl önce çalışmalar başladı. Ben meclis üyesi olduğum için 15 yıl içerisinde üç kez bölge komisyonuna önerge verdim. Nihayet Müslüman mezarlığı alındı ama burada eksikler vardı ve şu ana kadar 39 mezar var. Fakat mezarlığın ortasından A26 Otoban yolu geçiyor. Bundan dolayı yeni bir Müslüman mezarlığı tahsis edildi. Uzun uğraşılar sonucu elde edilen bu proje hepimiz için çok önemli. Yeni yerde toplam 414 mezar yeri bulunuyor. Dolayısıyla tüm nakil işlerini otoyol yapan şirket üstleniyor”

Gasilhane yapılacak

Mezarlığın tam teşkilatlı ve donanımlı olması için çalışmaları sürdüklerini belirten İnan, “Yeni mezarlıkta cenaze yıkama yeri gasilhane yapılacak. Bunu otoyol yapan şirket üsleniyor. Şirketin üslenmesi de kendi çalışmalarının aksamamasıdır. Dolayısıyla bu yapımı yapacak şirkete Belçika örneği planlar sunulmak üzere komisyona verildi. Bu yılın sonuna kadar planların toplanıp tamamlanması ve 2018 yılında açılışı olması hedefleniyor. İstimlak nedeniyle şu anda Wilhelmsburg mezarlığı kullanılmıyor. Eğer tüm eksikler yapılırsa sonunda hedeflediğimiz gibi Müslüman mezarlığında tüm donanımlar olacaktır.” açıklamasında bulundu.

İyi bir fırsat oldu

Çalışmaların kolay olmadığını ifade eden Bayram İnan, “İnsanlar doğar ve ölürler. Lakin her insan doğduğu gibi öldüğünde de gerekenin yapılması için donanımlı teşkilatlı bir mezarlığa ihtiyaç olduğu kaçınılmazdır. Ama verdiğim önergeleri komisyon hemen kabul etmedi ve sudan bahaneler buldular. Ama bu güzel bir fırsat oldu aksi halde yine uzun yıllar alırdı. İstimlak iyi bir fırsat oldu ve Müslüman vatandaşlarımızın yararına gelişti. Bir nevi bu durumdan dolayı komisyon bunu kabul etmek zorunda kaldı” dedi. Yeşiller Partisi olarak Wilhelmsburg'dan geçecek olan otoban projesini doğru bulmadıklarını ama böylesi büyük bir proje yıllardır yapamadıklarına sebep olduğuna işaret etti.