Adil Yiğit

2008 yılından beri Eyalet Parlamentosu'nda milletvekili olan Mehmet Yıldız, Sol Parti'nin (Die Linke) yıl sonu eğlencesinde verdiği özel demeçte, Hamburg Eyalet Hükümeti'ni (SPD) topa tuttu. Yıldız, sosyal demokrat hükümetin mülteciler ve enerji politikasını eleştirdi.  Elektrik faturalarını ödeyemediği için yeni yıla karanlıkta girecek ailelerin sorunlarına yasal çerçevede köklü çözüm istedi.


KOBANi'YE DUYARSIZ KALAN ALMANYA, NEDEN UKRAYNA'YA DESTEK VERiYOR?

Sol Parti Parlamento grubunda milteciler, göç ve aileden sorumlu Yıldız demecinde, Hamburg limanından savaş bölgelerine milyarlarca avro değerinde silah sevkiyatı yapılmasının yasaklanmasını da dile getirdi. Mehmet Yıldız sözlerini şu şekilde sürdürdü;

DENİZLER MÜLTECİ MEZARLIĞI HALİNE GELDİ

" Almanya'nın da içinde yer aldığı AB ülkeleri tarafından savaş bölgelerinden ve Afrika ülkelerinden gelen mültecilere sınırlar kapatılmış, ırkçı gösteriler ise günden güne artmıştır. Denizler mülteci mezarlığına haline gelmiştir. Biz sınırlar açılsın istiyoruz. Çaresiz mültecilere kucak açılsın. Hamburg'dan başta Ortadoğu ve dünyanın çeşitli bölgelerine gönderilen milyarlarca avro değerindeki silahlarla, yeni savaşlar sürdürülerek insanlık katledilmektedir. Kobani direnişine kayıtsız kalan Almanya, Ukrayna'daki AB'nin uydusu gibi davranan bir rejime koşulsuz destek vermektedir. Bu iki yüzlü politikaya son verilmelidir" diyerek tepkisini aktardı.

Avrupa'nın en zengin kentlerinden Hamburg'da geçtiğimiz yıl içerisinde 5.600, bu senenin ilk üç ayında ise 3.200 evde elektrik dairesi tarafından faturalar ödenmedi gerekçesiyle elektrik kesildi. Sol Parti Federal Parlamento'ya bir önerge vererek, elektrik, su ve doğal gazın bir hane için lüks değil, zorunluluk olduğunu dile getirerek borçlu abonelerin elektriklerinin kesilmesinine yasak getirilmesini istedi.


ALMANYA DA 1 MİLYON KİŞİ ELEKTRİKSİZ



Teklifte imzası bulunan Sol Parti Grup Başkan Yardımcısı Caren Lay, milyonlarca insanın elektriksiz ve gazsız bırakılmasının bir sosyal devlette kabul edilemez olduğunu, bunun sosyal devletin iflası anlamına geleceğini ifade etti. Lay, elektrik ve gaz dağıtım şirketlerinin abonelerinin elektrik ve gazlarını kesmelerinin çıkarılacak yasayla engellenmesi gerektiğini belirtti. Almanya'da 2013 yılında 45890 hanenin gazı, 344798 hanenin de elektriği kesildi. Hane başına 2,5 kişi düştüğü düşünülürse bu da yaklaşık 1 milyon insanın elektriksiz ve gazsız kaldığı söylenebilir. Üstelik trend rakamların kendisinden daha endişe verici. 2011 yılıyla kıyaslandığında elektriği kesilenlerin oranı %10,5; gazı kesilenlerin oranı ise %36,6 oranında artış göstermiş.




YILDIZ: ELEKTRİK KESİLMESİ YASAKLANSIN

"Yaşadığımız şehirde zenginlik ile yoksulluk arasındaki uçurum hergün daha da derinleşmektedir. Bir tarafta sosyal devletten, ne kadar göçmenin Alman vatandaşlığına geçtiğinden, opsiyon modelinden söz edilirken, öte yanda yaşam standartları kötüleşen binlerce kişiyi sokaklarda, çöp kutularında şişe toplarken görmekteyiz. 2014 yılı sona ererken, yüzlerce Hamburglunun elektrik faturasını dahi ödeyemez duruma gelmesi, eyalet hükümeti için utanç verici bir durumdur. Bu uygulama acilen yasaklanmalıdır. Eyalet hükümeti günden güne yoksullaşarak elektrik faturalarını dahi ödeyemez hale gelen ailelerin sorunlarına kulak vermelidir." dedi. 



 Foto: Malek