Süheyla Kaplan

Hazırlanan soru önergesinde Türkiye'nin uzun yıllardan beri kendi toprak bütünlüğü sınırları içerisinde IŞİD terör grubunun faaliyetlerine göz yumduğu hatta IŞİD'e aktif destek verdiği belirtildi.

 

Önergede, “Türkiye, yurtdışından özellikle Irak ve Suriye'den giriş-çıkışları kontrol etmemesi nedeniyle radikal islamcı mililatnların transit ülkesi haline gelmiştir. Medyada yer alan haberlere göre, Türkiye bununla da kalmayıp cihadist militanlara kamp ve eğitim yerinin tedarik edilmesine de olanak sağlamaktadır. Yine aynı şekilde haberlerde yer alan bilgilere göre, çatışmada yaralanan militanlar Türkiye'deki hastanelerde tedavi edilmektedirler. Yine aynı şekilde Türk Istihbarat Örgütü MIT tarafından bölgeye silah sevkiyatının yapıldığı hatta Suriye'deki muhalif güçlere destek verildiği haber ajanslarında dile getirilmiştir.

 

Kobani saldırısından bir gün önce Türk güvenlik güçlerinin kontrolü ışığında 3 bin IŞİD miltianı otobüslerle sınıra sevkedilmiştir. ( Kaynak: Fırat Haber Ajansı). Türkiye IŞİD terör gruplarından kaçak petrol ve gaz alıp satmaktadır. ( kaynak: www.wsj.nachrichten.de)

 

Almanya'nın etkili kuruluşlarından Politik ve Ekonomi Vakfı Dış Politika uzmanlarından Guido Steinberg Deutschlandfunk radyosuna verdiği demecinde Türkiye'nin IŞİD ile politikasının kararsız olduğunu belirtmiştir. Seteinberg  ayrıca IŞİD militanlarının Türkiye'ye ve Türkiye'den de yeni militanların Suriye'ye gittiğini söylemiştir. Türkiye daha önce Esad rejimini devirmek üzere kurulan Özgür Suriye Ordusu ve El Nusra'yı daha sonra da IŞİD'i desteklemiştir. Amaç, Suriye'de Esad rejimini devirmek ve burada IŞİD militanlarını Suriye'de önemli pozisyona konuşlandırmak.

 

IŞİD Türkiye'den  sadece jeopolitik konumuyla transit ülke olarak yararlanmamakta bunun yanı sıra da Türkiye'de aktif faaliyetlerini yürütmekte ve yeni sempatizanlar kazanmaktadır . Türk İstihbaratı MIT hazırladığı raporunda „Türkiye'de artık IŞİD çok güçlendi, artık kontrol edemiyoruz“ şeklinde basında bilgiler yer almıştı. IŞİD bir süre önce Türkiye'ye saldırı düzenleneceği konusunda tehditte bulunmuştu. - ( bakınız, Süddeutsche Zeitung)

 

Bu kapsamda,

 

-         Alman hükümeti Türkiye'nin El Nusra ve IŞİD desteği konusunda haberdar mı? haberdar ise bu konuda ne gibi önlemler alıyor?

-         Almanya Türkiye'nın IŞİD ile olası desteğini doğrudan görüştü mü?

-         Alman hükümeti Türkiye'nin El Nusra ve IŞİD'e olan mücadelesini inandırıcı buluyor mu? NATO üyesi bir ülke olarak radikal cihadistlere karşı alınm,ası gereken mücadele icin Türkiye'den bu yönde nasıl bir beklentisi var?

-         IŞİD'i engellemek üzere Türk hükümeti ne gibi tedbirler aldı?

-         Türk İstihbaratı MIT, Suriye ve Irak“a IŞİD“e silah sevkiyatının ne derece içinde? Bu konuda Alman hükümeti bilgi sahibi mi?

-         Yaralanan IŞİD militanlarının Türkiye'deki hastanelerde tedavi edildiği Alman hükümetince biliniyor mu?

-         Türkiye'deki cihadist terör örgütü kampları üzerine ne biliniyor?

-         Sınırda Türkiye hangi güçleri kontrol ediyor? ( IŞİD, Özgür Suriye Ordusu, YPG/PYD)

-         Türkiye'nin IŞİD'den alınan kaçak petrol ve doğal gaz ticaretinden Almanya'nin haberi var mı?

-         Türkiye kaçakçılığa, kaçak petrol ve doğal gaz ticaretine  karşı ne gibi önlemler aldı?

-         Yurtdışından, Avrupa'dan 4700 cihadist Türkiye üzerinden Suriye ve Irak'a gitti. Bunlar ne derece biliniyor?

-         Türkiye'de konuşlandırılan Alman Silahlı Kuvvetlerinin ne gibi misyonu var? Özellikle Suriye ve Irak'da IŞİD'e karşı operasyonlarda.

-         Türk İstihbaratı MIT'in kontrolünü kaybettiği ve IŞİD“'n Türkiye'ye saldırı düzenleyebileceği tehdidine karşı ne gibi önlemler alındı?

-         Türkiye'de olası bir terör saldırısına karşı Almanya ne gibi tedbir aldı? Türkiye'deki militanlar Almanya tarafından da biliniyor mu? Alman hükümeti IŞİD“'n Türkiye'ye yönelik hangi tehditlerinden haberdar? Bu tehditletri ne derece ciddiye alıyor?