Berlin'de işçi sınıfının önderlerinden Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht için anma yürüyüşü düzenlendi.  

15 Ocak 1919’da işçi sınıfının önderlerin Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht katledilmişti. Sosyalistler Mezarlığı’nda her yıl yapılan geleneksel anma törenine Almanya’nın her tarafından onbinlerce kişi katılıyor.

Birinci Dünya Savaşı’na karşı aldıkları devrimci tutum nedeniyle SPD ile yollarını ayıran, işçi sınıfını ve emekçileri savaşa karşı mücadeleye çağıran, ardından hızla örgütlenen Almanya Komünist Partisi’ni (KPD) kuran Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg, 15 Ocak 1919 gecesi Berlin-Wilmersdorf’ta bulunan bir evde gözaltına alınarak Eden Oteli’ne götürülerek işkence yapıldı.
Sabahın erken saatlerinde ise dönemin SPD’li İçişleri Bakanı Gustav Noske’nin emriyle, komünizmle mücadele için sermaye tarafından özel olarak örgütlenen Freikorbs elamanları tarafından katledilerek cesetleri Landwehr Kanalı’na atıldı. Cesetleri aylar sonra bulundu.

1926-35 yılları arasında işçi sınıfı , devrimciler,sosyalistler ve komünistler tarafından törenlerle anılan Liebknecht ve Luxemburg anısına, İkinci Dünya Savaşı’nın bitmesinden sonra Berlin’de Sosyalistler Mezarlığı anıtı yapıldı.





Süheyla Kaplan / Almanya