Hamburg Tonndorf'ta ikamet eden 57 yaşında Ludmilla Fritzler çaresizlik içinde, tek hedefi Elina adında 28 yaşındaki kızını Suriye'den Hamburg'a yanına geriye getirmeye uğraşıyor.

Elina'nın ise Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyesi tehlikeli olduğuna dikkat çekiliyor.

IŞİD üyesi ve tehlikeli

Kızı için çok endişelendiğini ve tek isteğinin kızını kollarına almak olduğunu belirten anne Ludmilla Fritzler Hamburger Morgenpost Gazetesine verdiği röportajda kızının hayatı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Fakat kızı Elina aleyhindeki iddialar ağır basıyor. Federal Mahkeme ve ABD Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI) göre Elina, Islamcı terör örgütü IŞİD üyesi ve oraya ait dolayısıyla tehlikeli olduğuna dikkat çekiliyor.

Aşkının peşinden gitti

Kızı Elina'nın resimleri duvar, masa, rafları süslüyor. Resimler arasında keder, kaygı, endişe , solgun teni ile birkaç güvenlik makamlarına gönderdiği mektupların arasında dolaşan anne Fritzler, “Kızım deli gibi aşık oldu ve çok sevdiği için aşkının peşine düşüp yıllar önce esen bir rüzgar gibi Almanya'yı terk edip gitti. Serkan B. adında gence aşık oldu” dedi.

Sevimli bir kızdı

Çok endişelendiği hatta uykusuz geceler geçirdiği yüzüne yansıyan anne Fritzler, "Çok iyi ve sevimli bir kızdı. Her şeyin nasıl olduğunu bilmiyorum. Büyüleyici adam Serkan E.ye aşık oldu 2000'li yılların ortalarında. Tonndorf'ta büyüyen Elina, zaten polis tarafından bilinen bir adam olan Serkan E. ile tanıştı. Dolayısıyla kızıma iltifat etti, mücevherler ve pahalı kıyafetler aldı. Bir nevi kızımı kendisine aşık etti. Koyu renkte gözleriyle kızımı büyüledi” açıklamasında bulundu.

İslam dinine geçti

Ne yalnız ne de birlikte yapabiliyorlardı diyen anne Fritzler, “İkisi çok hızlı yaşadılar. Çok samimi görünüyorlardı, birbirleri olmadan yapamıyorlardı. Çılgın bir aşk hikayesiydi onlarınki. Genellikle tartışıyorlardı, bazen yumruklar bile uçuşuyordu ama hiçbir zamanda birbirlerinden ayrılamıyorlar onlar aşkı hem nefretle hem de çılgınca yaşıyorlardı. Asla birbirlerinden vaz geçmiyorlardı Elina çok sevdiği aşkı için hatta İslam dinine geçti başörtü kullanıyordu” ifadesinde bulundu.

Aşk ve nefret ilişkisi

Hamburg'daki savunma avukatı ve uzun zamandır aile avukatı Ina Franck, "Bu bir aşk-nefret ilişkisi" derken, anne ile birlikte Elina'nın geri gelmesini bekliyorlar. "Aşk onu kör etti. Her şeyi onun için yaptı. Sonunda Elina, E için İslam'a bile girdi, başörtüsü taktı ve Kur'an'ı kerim Bergedorf'ta dağıttı. Çok ani gelişti ve garip bir his yaşadım. Fakat mutlu olmalarına engel olmadım. Saygı gösterip ancak kabul ettim” dedi.

İstanbul'a gittiler

Elina'nın sevgilisi Serkan E. suç işlemekle meşhur olmaya başlamak istediğinde, hatta bir rockçu çeteye katılsa bile, karşılıklı aşklarının çöküşüne başladı. Mayıs 2010'da iki kişinin Hamm'daki Eiffestraße'de öldürülmesinde suç ortağı olarak görüldü ve E. daha sonra cinayete teşebbüs edilmesine yardım ve yataklık etmekle suçlandı, Elina ile birlikte 2012 yılında İstanbul'a kaçtılar ve daha sonra Suriye'ye gittiler.

Takibe alındılar
Evliliklerinden iki çocukları olan Elina ve Serkan E. IŞİD üyeleri oldukları gerekçesiyle her ikisi de FBI tarafından izleniyorlardı. Federal Adalet Divanı'nın bir mektubuna dayanmaktadır gerçek. Alman anayasa koruması ile birlikte Amerikalılar bütün adımlarını takip ettiler. Buna göre, Elina 2013'ten beri kalıcı bir IŞİD üyesiydi ve en azından 2017 yılının sonuna kadar aynı kaldı. Yani, 2014'te ölen Serkan E.'nin ölümünden çok sonra. Elina'nın arkadaşı olan Tugba S. bunu polise doğruladı. Ölümüne rağmen, "Suriye'de doğduğu sırada oğlunu Allah'ın en iyi savaşçısı ve hizmetçisi olarak yetiştirmek istiyordu" dediğini Tugba S. doğruladı.

Elina Hamburg'a geri dönmek istiyor

Elina ayrıca, İnternet üzerinden insanları IŞİD için işe almaya çalıştığı söyleniyor. Diğer şeylerin yanı sıra, örtündüğü ve Rus saldırı tüfeği ile olması gereken bir videoda. Erkek kardeşi polise kız kardeşini sesinden tanıdığını söylemişti. İki yıl boyunca şu anda Türkiye sınırındaki bir kampta bulunan 28 yaşındaki iki çocuğu ile birlikte Hamburg'a dönmeye çalışıyor. Annesinin dediği gibi saflaştırılmış ve pişmanlık duyuyor: “Başörtüsünü çıkardığı için korkuyor ve hakaret ediliyor. Normal hayatını geri istiyor. Ve ben de kızımın normal yaşama dönmesinden yanayım"diyor anne.

Dışişleri Bakanlığı anneyi teselli etti

Anneyi Dışişleri Bakanlığı teselli ediyor “Suriye’de elçilik kapandıktan sonra konsolosluk yardımı mümkün değil." açıklaması yaptı. Almanya, hala İŞİD destekçisi olabilecek bir kadının ülkesine girmesine izin vermek istemeyecek mi? Önceki gün devlet güvenliği annenin ve erkek kardeşinin evlerini aradı. "Elina masumdur" denildi ve işlemler devam ediyor.

Suriye'de 60 tutuklu Alman var

İŞİD Suriye'deki "inançsızlara" karşı yürüttüğü "kutsal savaş" sona yaklaşıyor gibi görünüyor. TV'deki „Weltspiegels“ programında açıklanan bir rapora göre, giderek artan sayıda İslam Devleti destekçisinin, birçok Alman da dahil olmak üzere Suriye Demokratik Güçleri askeri ittifakına teslim olduğu söyleniyor. 60'tan fazla erkek, kadın ve çocuk gözaltı merkezinde. Ayrıca 46 ülkeden toplam iki bin 700 kişinin Kuzey Suriye hücrelerinde olduğu belirtiliyor.

Emine SONUGÜR / HAMBURG