Almanya'nın Münih kentinde 5 yıldır süren ırkçı terör örgütü NSU davasının dün sona ererek, baş sanık Zschäpe'ye ömür boyu hapis cezası verilmesi, davanın kapatılması anlamına gelecektir pankart ve dövizleriyle Hamburg'da da protesto edildi.

"Hamburg Cinayetini Aydınlatma İnisiyatifi" tarafından "Son söz henüz söylenmedi", " Irkçı cinayetlerin kurbanlarıyla dayanışıyoruz" Almanca ve Türkçe pankartlarının taşındığı miting ve yürüyüşe, sağanak yağmura rağmen 1500 kişi katıldı.

Miting ve yürüyüşe parmak ile sayılacak kadar az Türkiye kökenlinin katılması dikkat çekti. 

Altona semtindeki Alma-Wartenberg-Platz Meydanında düzenlenen mitingte "Hamburg'daki Cinayetleri Araştırma İnisiyatifi" adına avukat Ünal Zeran ile Gürsel Yıldırım ve Robin Steinbrügge yaptıkları konuşmalarda, ırkçı cinayetlerin tüm sonuçlarıyla aydınlığa kavuşturulmasını ve ırkçı terör örgütü NSU'ya destek sunanlardan hesap sorulmasını die getirdiler.

SOL PARTİ MİLLETVEKİLLERİ  KATILDI

"Hiç unutmadık, unutmayacağız" ve "Milliyetçiliği kafalardan atalım" sloganları ve ırkçı cinayetlerdeki Alman İstihbarat Örgütü'nün (Verfassungschutz) rölünü sert dille kınayan konuşmalar ile yaklaşık bir saat devam eden gösteride, konuşmacılar "Delillere 120 yıl gizlilik kararı alındığı için NSU'nun sırları aydınlanmayacak. Bu tek kelime ile rezalettir ve Alman devletinin suçu resmen açığa çıkmıştır" şeklinde tepki gösterdi.

Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Altona'da düzenlenen protesto yürüyüşüne eyalet parlamentosu Sol Parti milletvekillerinden Christiane Schneider, Heike Sudman ve Deniz Çelik ile Altona Belediye Meclis Üyesi Behçet Algan (SPD), Hasan Burgucu ( Sol Parti) ile Köln Keupstr.'de çivili bombalı saldırıda yaralanan Atilla Özer'in eşi Candan Özer Yilmaz ile Süleyman Taşköprü'nün kızı Aylin de katıldı.

Yürüyüş, 27 Haziran 2001'de Schützen Strasse'de öldürüldüğünde henüz 31 yaşında olan, aynı caddedeki "Süleyman Taşköprü Anıtı"nın önünde yapılan saygı duruşu ile son buldu.  

Duruşma öncesi NSU cinayetleri protesto edildi 

NSU örgütüne yönelik davanın karar duruşması öncesinde Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi binası önünde gösteri düzenlendi. Gösteri öncesinde NSU kurbanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunudu.

"Devlet ne kadar NSU'nun içinde?", "NSU'nun tamamen aydınlatılmasını bekliyoruz", "Nazi terörü ve ırkçılığa karşı birlikteyiz"  yazılı dövizler taşıyan göstericiler duruşma salonuna girebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Davanın karar duruşması için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Daha sonra başlayan duruşmada mahkeme heyeti 2001-2007 yılları arasında sekizi Türkiye kökenli on kişinin ölümünden sorumlu tutulan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütüne yönelik kararını açıkladı.

Dün sona eren davada Beate Zschaepe için ömür boyu hapis cezası verildi. Irkci terör örgütüne yardım ve silah temin etmekten yargılanan diğer sanıklardan Ralf Wohlleben'e 10 yıl, Holger G.'ye ve Carsten C. için 3 yıl, Andre Emminger için ise 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Almanya'da  2000-2010 yılları arasında seri işlenen NSU cinayetlerinde Süleyman Taököprü,  Habil Kılıç, Enver Şimşek, Mehmet Turgut, Abdurrahim Özüdoğru, İsmail Yaşar,  Halit Yozgat, Theodoros Boulgarides (Yunanistan kökenli), Mehmet Kubaşık ve Michle Kiesewetter (polis memuru) öldürülmüştü.