Avrupa'da tartışmalar sürerken Avrupa Postası'na ulaşan bir belge olayın seyrini değiştirdi. DİTİB'in yok dediği 'casus imam' tartışması böylece belgelenerek gerçek oldu. 

20 Eylül tarihli ve Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof.Dr. Halife Keskin imzalı "Hizmete Özel" ve T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı başlıklı yazı herşeyi ifade ediyor

Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından 20 Eylül'de yurtdışındaki temsilciliklere gönderilen yazıda, bulundukları ülkelerde Gülen Hareketi'ne bağlı kişi ve kuruluşlar hakkında kapsamlı rapor istenmişti.

Dağıtım yerleri olarak, Büyükelçiliklere, Başkonsolosluklara, Din Hizmetleri Müşavirlikleri vb. kuruluşlara yönelik hazırlanmış resmi yazıda ihbarcılık çağrısı resmi belge ile yapılmaktadır. O belgeyi olduğu gibi yayımlıyoruz.

İLK BAŞVURU ALMANYA DA OLDU

Almanya'da 'DİTİB imamları FETÖ ihbarcılığı yapıyor' haberlerinden sonra Yeşiller Partisi Federal milletvekili Volker Beck, Berlin'de Federal Hükümete yönelik bir önerge hazırlamıştı.

Alman basınına genişçe yansıyan haberlerden sonra Volker Beck, DİTİB’in Türkiye için istihbarat bilgileri topladığı iddiası doğruluk kazanırsa, bunun iki ülkenin bu örgütlerle işbirliğini zora sokacağını söylemişti.

Almanya'dan sonra Hollanda'da Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı imamların, 'ülkede yaşayan Türk vatandaşları hakkında istihbarat topladiklari bilgisi geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası aralarında Almanya ve Hollanda'nın da bulunduğu 38 farklı ülkede din görevlileri aracılığıyla istihbarat topladığına ilişkin haberler Berlin ve Lahey'de tepkiyle karşılanmıştı.

LAHEY BÜYÜKELÇİLİK GÖREVLİSİ DOĞRULADI

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan'ı Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, "casus imam" haberlerinin kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Bert Koenders, 'imamlar tarafından Hollanda'daki Türk vatandaşları hakkında istihbarat çalışması yürütülmesinin endişe verici olduğunu' söyledi.

Hollanda'nın önde gelen gazetelerinden De Telegraaf, Türkiye'nin, Lahey Büyükelçiliği Din İşleri Ataşesi ve Hollanda Diyanet Vakfı Başkanı Yusuf Acar'ın, din görevlilerinin yurtdışındaki Türk vatandaşları hakkında istihbarat topladığını doğruladığını yazmıştı.

DİTİB imzalı bir açıklamada ise şöyle denildi:

"Bazı basın yayın organlarında yer alan 'DİTİB imamları FETÖ ihbarcılığı yapıyor' şeklindeki haberlerle kurumumuz ilişkilendirilmek istenmektedir.

Bahse konu haber ve yorumlar ile, DİTİB Genel Merkezi‘nin, Eyalet Birlikleri‘nin ve Derneklerin herhangi bir ilgisi yoktur. Kurumumuzun hiçbir birimi tarafından haberin içeriğinde iddia edildiği gibi bir çalışma ve rapor talimatı verilmemiştir. Böyle bir uygulama tarafımızca destek de görmezdi.

Tam aksine, Camilerimizin manevi mekanlar olarak siyasetten ve polemikten uzak olduğu ve herkese açık olduğu talimatı net bir şekilde bütün camilere iletilmiştir. DİTİB siyaset üstü yapıya sahiptir ve hep bu prensibe uygun hareket etmiştir.

Bir süredir kurumumuza yönelik oluşturulmaya çalışılan olumsuz algı çabalarının yeni bir halkası olan ve gerçekle bağdaşmayan bu asılsız iddiaları tümüyle reddediyoruz. Kamuoyuna duyurulur."