Edirne F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan yarından itibaren açlık grevine başlıyor.

Konuyla ilgili duyuru HDP'nin internet sitesi üzerinden yapıldı. Açıklamada "Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş'ın partimize ve kamuoyuna gönderdiği mesaj" denerek şu açıklamaya yer verildi:

"Edirne Cezaevi Müdürü'nün diyaloga kapalı tutumu, hukuk dışı uygulamaları, diğer mahkûmlara yönelik insanlık dışı uygulamaları, günlerdir devam eden açlık grevlerinin bitirilmesi konusunda hiçbir iyi niyet adımı atmamış olması nedeniyle biz de cuma gününden itibaren açlık grevine başlıyoruz. Kamuoyunu cezaevlerinde devam eden açlık grevleri ve ihlaller konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz."

Öte yandan Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in de açlık grevine başlayacağı duyuruldu. DBP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, Silivri 9 Nolu Cezaevi'nde tutuklu bulunan Eş Genel Başkan Sebahat Tuncel'in partiye mesaj gönderdiği belirtildi. Yapılan açıklamada Tuncel'in açlık grevine 1 Nisan cumartesi günü başlayacağı belirtildi.

Milletvekili dokunulmazlıkları Mayıs 2016'da kaldırılan Demirtaş ve Zeydan “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “terör örgütü üyesi olmak”, “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “örgüt adına suç işlemek” iddialarıyla 4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınıp, tutuklanmışlardı. DBP Eş Genel Başkanı Tuncel de hakkındaki 'terör soruşturması' kapsamında 6 Kasım 2016 tarihinde tutuklanmıştı.

HDP'nin eş genel başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ dahil olmak üzere 13 vekili cezaevinde.  Mart ayı başında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Figen Yüksekdağ’ın parti üyeliğini düşürmüştü.

HDP, Şubat ayında ise Yüksekdağ ve Demirtaş’ın tutuksuz yargılanabilmeleri için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunmuştu. (DW)