HDP, düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu savunuyor.

Anayasa Mahkemesi'ne giden HDP Anayasa Komisyonu üyeleri Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ile HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ve Mardin Milletvekili Erol Dora, hakkında dokunulmazlık fezlekesi bulunan ve düzenlemeden etkilenen 58 HDP milletvekili adına başvuruda bulundu.

Bireysel başvuru yapmayan HDP'liler, Anayasa'nın 85. maddesi kapsamındaki itiraz hakkı kullanıldı. Heyete, HDP'nin Hukuktan Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk da eşlik etti

HDP heyetine, Özgürlükçü Hukukçular Derneği ve Asrın Hukuk Bürosu avukatları da destek verdi.
CHP'den de başvuru var

HDP'li vekillerden önce AYM'ye ilk başvuruyu ise CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu yaptı.


Sezgin Tanrıkulu yaptığı başvuruda yürürlüğün durdurulmasını talep etti.

Tanrıkulu'dan sonra CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ve Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil de iptal başvurusunda bulundu.

HDP daha önce CHP’li milletvekillerine AYM’ye başvuru için çağrıda bulunmuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise parti olarak AYM'ye iptal başvurusunda bulunmayacaklarını, partisinin bireysel başvuruda bulunacak milletvekillerine ise her tür hukuki desteği vereceğini söylemişti.

AYM'nin iki hafta içinde başvuruları karara bağlaması gerekiyor. HDP'liler, AYM'nin başvurularını reddetmesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceklerini söylüyor.
376 oyla kabul edilmişti

Haklarında fezleke hazırlanmış tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının bir kereliğine kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi geçen hafta TBMM Genel Kurulu'nda referandum eşiği aşılarak 376 oyla kabul edilmişti.

Teklif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla yürürlüğe girecek.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, teklifin Meclis'te kabul edilmesinin ardından "Hiçbir arkadaşımız gönüllü olarak ifade vermeye gitmeyecek. Burası (TBMM) halkın malıdır. Kimsenin malı değildir" demişti.(BBC)