Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Salı günü Strasbourg’da Avrupa Konseyi’ne yapacağı ziyarete karşı aralarında Kürt, Alevi ve Türkiye kökenli demokratik kurum ve derneklerin, yarın saat 10’da Avrupa Konseyi’nin (AK) bulunduğu Avenue de l’Europe’da bir protesto gösterisine hazırlandıkları açıklandı. 

Davutoğlu'nun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Avrupa Birliği Parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi kritik kurumları barındıran Strasbourg’ta çok sayıda temasta bulunacağı ifade edildi.

Davutoğlu, AKPM’nin bahar oturumu kapsamında, yarın bir konuşma yapacak ve milletvekillerinin sorularını yanıtlayacak. Toplantının ana gündemi “Balkanlardaki sığınmacıların haklarının korunması ve zorunlu göç”, “Kadınların siyasete katılımına ve çocukların radikalleşmesinin engellenmesi” konuları da olacak. Toplantıda vekillerin sorularına yarım saati aşkın süre yanıt verecek olan Davutoğlu’na gündemdeki başlıkların dışında basın özgürlüğü çerçevesinde de soruların gelmesi bekleniyor.

AB KOMİSYONU BAŞKANI İLE GÖRÜŞECEK

Davutoğlu’nun Avrupa Konseyi’ndeki temasları çerçevesinde bazı ikili görüşmeler yapması da bekleniyor. Davutoğlu burada AKPM Başkanı Pedro Agramount, AKPM Genel Sekreteri Wojciech Sawicki, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüşmeler gerçekleştirecek.

DAVUTOĞLU PROTESTO EDİLECEK

Aralarında Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi, ATİK, DİDF, FUAF, AABF, AKM-Kehl ile AKM-Strasbourg'un da bulunduğu çok sayıdaki demokratik kurum tarafından yapılan ortak açıklamada, "Kürdistan’daki soykırım savaşı ve Maraş’ta mülteci kampı adı altında hayata geçirilmek istenen kirli planlara" dikkat çekilerek, "barıştan yana tüm devrimci-demokrat kesimlerin Salı günü yapılacak eyleme katılması" çağrısı yapıldı.

Açıklamada devamla şöyle denildi: “Kürdistan’da yürütülen soykırım savaşına ve Maraş’ın Terolar bölgesinde yürürlüğe konulmak istenen sözde AFAD kampının sinsi ve kirli yüzünü açığa çıkarmak; çocuklara cinsel taciz ve tecavüzlerde bulunan tecavüzcüleri, mafya bozuntusu katilleri koruyup kollayan bu iki yüzlü, baskıcı zihniyetin kitlesel bir protesto eylemiyle teşhir edilmesi için tüm dostlarımızı ve devrimci-demokrat muhalifleri bu eyleme katılmaya ve sesimize ses katmaya çağırıyoruz. Gün Terolardan Cizre’ye, Cizre’den Sur’a kadar faşizme direnme ve dayanışmada olma günüdür.”