Almanya'nın Münih kenti yakınlarında Fürstenfeldbruck'ta iki kız öğrenci, bir gıda ürünleri satan süpermarketin konteynere attığı yiyecekleri çıkarıp aldıkları gerekçesiyle Fürstenfeldbruck Bölge Mahkemesi tarafından suçlu bulundu.

“Konteyner” davası

Fürstenfeldbruck Bölge Mahkemesi'nde “Konteyner”olarak adlandırılan davada, 11. Münih Savcılığı'na göre, iki öğrencinin Olching'te kapalı konteyneri kare anahtarla açıp 100 Euro değerinde yiyecekleri çıkartıp çaldıkları hırsızlık ve suç olarak sayılıyor. Olay Haziran 2018 yılında gerçekleşmiş ve daha önce dava birkaç kez görülmüştü.

Para cezası

Mahkeme iki öğrenciyi suçlu bularak her birine 225 Euro para cezası ve uyarı verdi. Parayı ödememeleri için iki yıl ceza işlememeleri ve her biri sekiz saat Tafel adlı yardım kuruluşunda çalışmaları şart koşuldu. Çöp kutusuna atılan yiyeceklerin daha iyi olduğunu düşündüklerini ileriye süren iki öğrenci ise beraat talep ederken “yemek atığı” konusuna dikkat çekmek istiyor.

Gıda israfına işaret

Mahkemeye çok sayıda dinleyici katıldı ve salonda yer kalmadı. Konu gıda israfına dikkat çekmek ve olayın politikaya önemli bir mesaj verdiği ima edildi. Ayrıca kullanma tarihi geçmiş yiyeceklerin açılmadığı sürece daha yenilir olduğunun altı çizildi. Diğer taraftan güvensiz yaşam koşullarındaki insanlar için bu günlük yaşamın bir parçasıdır.

Politik bir mesaj


Topluma karşı eleştirel bir tutumdan yönetiyor ve kapitalizme ve tek kullanımlık zihniyete karşı bir protesto olarak görüyor.. Benzer davalarda geçmişte mahkemeler yargılama işlemlerini kısmen askıya almış veya sanıkları beraat ettirmiştir. Çitleri aşan ve süpermarket tesislerine giren kim, izinsiz girdiği için yargılanabilir. Hakim, izinsiz kapalı konteyneri açıp yiyecekleri almanın hırsızlık olduğunu ve bunun cezası olduğunun altını çizdi.

Emine SONUGÜR