Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'ün Almanya'da yetkililere verdiği belgelerin Koblenz'de 9 Eylül’de başlayacak MİT adına casusluk davasına yön vereceği ve Türkiye’nin 1 Kasım erken seçimi öncesi uluslararası arenada başının oldukça ağrıyacağı iddia edildi.

Zekeriya Öz’ün beraberinde götürdüğü 17-25 Aralık belgeleri ile dinleme kayıtlarını da Alman Federal Başsavclığı’na verdiği öne sürüldü.

Yeşil Pasaportu elinden alınmadığı için Almanya’ya kaçan, Ergenekon davasının savcısı Zekeriya Öz’ün, Almanya’ın Baden Württemberg Eyaleti’nde Göç ve İltica Merkezi’ne (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge- BAMF) iltica formu verdiği ortaya çıktı.

İsminin açıklanmasını istemeyen bazı siyasi kaynaklar, Savcı Öz’ün ayrıca beraberinde götürdüğü 17-25 Aralık belgeleri ile dinleme kayıtlarını da Alman Federal Başsavclığı’na verdiğini öne sürdü. 

BEDRETTİN DALAN DA AYNI EYALETTE KALMIŞTI

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre hakkında soruşturma başlatılan ama Savcı Öz’ün Federal Başsavcılığın bulunduğu Baden Württemberg eyaletinin Karlsruhe Kenti’nde bulunuyor. Aynı başsavcılık geçen yılın sonunda, aralarında Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde danışmanlığını yapan Muhammed Taha Gergerlioğlu ile Almanya’daki iki AKP’li Türk’ü, MİT casusu olmaktan tutuklatmıştı. Öz’ün de, bir dönemler Ergenekon’un baş sanıklarından biri olarak suçladığı Bedrettin Dalan’ın sığındığı kent olan Karlsruhe’ye geçmesi dikkat çekti.

ERDOĞAN'IN BAŞI HAYLİ AĞRIYACAK

Başsavcılığın hazırladığı iddianame kabul edilirken, 9 Eylül’de başlayacak olan Karlsruhe’deki MİT davasında Öz’ün verdiği belgelerin de kullanılabileceği belirtiliyor. Öz’ün bu tür siyasi yardımlaşmayla, hem 1 Kasım seçimleri öncesinde Cemaat-AKP kavgasına farklı bir yön kazandırabileceği hem de 17-25 Aralık belgelerini ileterek, yolsuzluk- rüşvet iddialarını uluslararası alana taşıyabileceği ve Türkiye’nin uluslararası arenada başının hayli ağrıyacağı yorumları yapılıyor.

SAVCI ÖZ'ÜN AVUKATI TÜRKİYE KÖKENLİ

Yasal olarak ülkeye girip, siyasi sığınma isteyen Savcı Öz’ün, hakkında açılan soruşturmayı öne sürüp, diğer yandan da Federal Başsavcılık ile işbirliği yapması, siyasi sığınma hakkı kazanmasını neredeyse kesinleştiriyor. Federal Başsavcılığın, daha önceki siyasi başvurularda devreye girmemesi dikkat çekerken, Başsavcıyla görüşme talebinin, Savcı Öz’ün, Türk kökenli ve Stuttgartlı olduğu sanılan avukatından, Gülen Cemaati’yle yapılan istişareden sonra geldiği iddia edildi. Bir diğer iddia ise Türk Büyükelçiliği’nin iade hazırlıkları ve temasları sonucunda olayın büyümesi ve Federal Başsavcılığın devreye girmesi…