Denizli’de 1994 yılında kurulan ÖzEm Tıbbi Cihaz ve Aletleri firması sağlık sektöründe hizmet verirken, 2010 yılında zeytin diyarı olarak da bilinen Gömeç’in Karaağaç Beldesi’nde, firma sahibi Mahir Manisalı, sadece kendi yetiştirdiği zeytinleri işleyerek zeytin ve zeytinyağı üretimine başladı. ÖzEm Zeytinyağları ilk yıl Zeytin Dostu Derneği tarafından düzenlenen 4'üncü Ulusal Natural Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda birincilik ve ikincilik ödülünü aldı. Butik tarzda üretim yapan firma, ikinci üretim yılı olan 2012’nin Mayıs ayında ise merkezi Belçika’nın Bürüksel kentinde bulunan Uluslararası Üstün Lezzetler ve Kalite Enstitüsü (International Taste-Quality Instutute-ITQI) tarafından düzenlenen, dünya genelinde ün yapmış firmaların yer aldığı, Türkiye’den de 9 firmanın 25 ürünle katıldığı 'ITQI-2012 Üstün Lezzet ve Kalite Test Yarışması'nda ödül aldı.

AİLE İŞLETMESİ OLARAK DOĞDU

'Soğuk sıkım erken hasat zeytinyağı' kategorisinde birincilik ödülünü Türkiye’ye kazandıran firmanın sahibi 52 yaşındaki Mahir Manisalı, Türk zeytinyağını Avrupa’ya tanıtmaktan gurur duyduklarını belirtti. Butik bir işletme olarak uluslararası bir ödül almaktan duyduğu onuru, Edremit Körfezi’nin zeytin üreticileri ile paylaşmaktan mutlu olduğunu ifade eden Manisalı, "Bir aile işletmesiyiz. Eşim Hacer Manisalı ve oğlum Mehmet Manisalı zeytin işletmesinin başında. Zeytinin hasadından işlenmesine kadar büyük bir titizlik gösteriyoruz. Elle toplanan zeytinler kasalarla fabrikaya getirilirken aynı gün içinde de işlenmektedir. Bunun sonucunda da kaliteli zeytinyağları elde ediyoruz. Yıllık 22 ton üretimimiz bulunuyor. Bunun 5 tonu da erken hasat yağlardan oluşuyor. Körfezdeki tüm yağlar ödül alabilir. Ancak hasattan zeytinin işlenmesine kadar gereken özen gösterilmeli. Ülkemizdeki tüm zeytinyağcıların bu yarışmalara katılmalarını istiyorum. Üretmek kadar tanıtım ve pazarlama da çok önemli" dedi.

ÖZEL ZEYTİNE ÖZEL SIKIM YAPILIYOR

Kendi zeytinliklerinden elle tek tek toplanan zeytinlerin soğuk sıkım yöntemi kullanılarak yağa dönüştürüldüğünü anlatan Mahir Manisalı, "Zeytinlerimiz maksimum 28 derecede sıkıma girer ki bu sayede içindeki yararlı antioksidanların ve vitaminlerin uçması önlenmiş olur. Kendi bahçelerimizden elde edilen bu zeytinyağının içerisinde herhangi bir kimyasal olguya rastlamak mümkün değildir. Bahçelerimizden elle toplanan tek tip zeytinler türler birbirine karışmadan birkaç saat içerisinde sıkıldığı için zeytinyağımızın asit oranı en düşük seviyededir. Amacımız, maliyet adına kaliteden ödüm vermeden, doğal haliyle tüketilebilen zeytinyağı üretmek" diye konuştu.

ÜRETİM KONUKLARA GÖSTERİLİYOR

Manisalı, fabrikalarının bahçesinde kurdukları Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı, ismini aile dostları olan ünlü turizm işletmecisi Vedat Başaran’ın koyduğu 'Akkız Han' adlı otele gelen konukların zeytinin hasatından, işlenmesine kadar olan tüm evreleri uygulamalı olarak gördüğünü kaydetti. Manisalı, "Otelde, her sabah kahvaltıda bazen de aperitif olarak tükettiğimiz zeytinin hangi aşamalardan geçerek tüketiciye ulaştığı uygulamalı olarak konuklara gösteriliyor. Konuklar zeytin hasadı turunda zeytin toplarken, zeytin meyvesinin inceliklerini öğrenirken, akıllarında kalan sorulara yanıt bulabiliyorlar. 'İyi zeytin veya zeytinyağı nasıl anlaşılır, siyah zeytin mi daha faydalı yeşil zeytin mi, zeytin ağacı nasıl budanır, elle toplama esnasında dikkat edilmesi gerekenler, tuzlama ile salamuranın farkı nedir?' gibi birçok soruya yanıt bulabiliyorlar" dedi.

EGE’NİN OTLARIYLA ÇEŞNİLENİYOR

Hasat zamanlarına göre değişen firmanın üretim yelpazesi, 8 farklı lezzet alternatifini içinde barındırıyor. Ekim, kasım, aralık, ocak ayı olmak üzere hasat zamanlarını sınıflandırarak, 4 ay boyunca tat, koku, aroma olmak üzere 15 ayrı bölümde muhafaza edilen zeytinler çift fazlı sistemle sıkıyor. Zeytin bitkisel suyunun azaltılması, daha kaliteli ve raf ömrü daha uzun zeytinyağının elde edilebilmesi için uygulanan iki fazlı ekolojik sistemle hazırlanan ürünler tarladan sofralara lezzet taşıyor. Ürün yelpazesinde filtre edilmemiş 'Soğuk Sıkım Naturel Sızma', 'Erken Hasat Soğuk Sıkım Naturel Sızma', 'Kekik Çeşnili', 'Biberiye Çeşnili', 'Bergamot Çeşnili' olmak üzere 5 çeşit zeytinyağı ve 'Sele Zeytin', 'Çizik Zeytin', 'Salamura Zeytin' olmak üzere 3 çeşit zeytin bulunuyor.



AE(İÖ/CK)