Bakan Çağlayan, Suriye ile iş yapan firmaların sorunları ile yakından ilgilenildiğini, mücbir sebep kapsamında bu firmaların kredilerinin yeniden yapılandırıldığını söyledi. Yapılan düzenleme ile Suriye ile iş yapan firmaların rahat bir nefes alacağını ve kredibilitelerinin artacağını svurgulayan Bakan Çağlayan şunları söyledi:

"Yaşanan olaylar nedeniyle Bakanlığımız Suriye’yi 'mücbir sebep' kapsamına almış, bu çerçevede Suriye ile iş yapan firmalarımıza bir takım kolaylıklar daha önce sağlanmıştı. Mücbir sebep kapsamında Maliye Bakanlığımız Suriye’deki olaylar nedeniyle zarara uğramış firmalarımızın tahakkuk aşamasındaki vergi borçlarını ve yapılandırılan borçlarına erteleme imkanı getirmişti. Yine Suriye’nin mücbir sebep kapsamına alınması ile Suriye’de faaliyette bulunan işverenlerimizin bu ülkedeki işyerlerinden kaynaklanan SGK prim borçları ile Türkiye’de bulunan diğer işyerlerinden kaynaklanan SGK prim borçlarının da ertelenmesi sağlanmıştı. Sağlanan kolaylıklardan bir diğeri de Eximbank’ın Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Köprü Kredisi Programı kapsamında, Suriye’de iş yapan müteahhitlik firmalarına 1,5 yıl geri ödemesiz olmak üzere, 3 yıl vadeli kredi kullanma imkânının getirilmesiydi."

31 ARALIK 2013'E KADAR GEÇERLİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun konuya ilişkin düzenleme yaptığını da anımsatan Bakan Çağlayan, BDDK'ın kararıyla Suriye ile iş ilişkisi olup, likidite sıkıntısı içinde bulunan firmaların rahat bir nefes alacağını ifade etti. Düzenlemenin 31 Aralık 2013'e kadar geçer olacağını belirten Çağlayan şunları kaydetti;

"Bu düzenleme ile firmalarımız Suriye ile ilgili olarak almış oldukları kredileri çok daha uygun koşullarda yapılandırabilecekler. Düzenleme ile bankalar tarafından Suriye’ye yönelik olarak kullandırılan kredilerden İkinci grupta sınıflandırılanların (Yakın İzlemedeki Krediler ve Diğer Alacaklar) yeni sözleşme koşullarına bağlanarak Birinci grupta sınıflandırılmasına (Standart Nitelikli Krediler ve Diğer Alacaklar) ilişkin şartlar kolaylaştırılmıştır. Bu çerçevede Yakın İzlemedeki Krediler ve Diğer Alacaklardan yeni sözleşme koşullarına bağlananlar, toplam alacak tutarının yüzde 10'unun geri ödenmiş olması koşuluyla Standart Nitelikli Krediler ve Diğer Alacaklar içerisinde yeniden sınıflandırılacak."



DHA(BY/COŞ)