Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe konan ve ithalatta korunma önlemlerini konu alan uygulama kapsamında ithal kumaşın ardından pamuk ipliğine de ek vergi düzenlemesi yapıldı. Karar 28 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanırken, 2011-2012 için belirlenen yüzde 10’luk ek verginin 2012-2013 döneminde yüzde 9’a, 2013-2014 döneminde ise yüzde 8’e düşürülmesi öngörüldü.

İthal kumaşa yüksek vergiler gelmesini yaz aylarında da eleştiren TMHF Başkanı Nedim Örün, yeni düzenlemenin de bu yönde alınan tedbir kararlarının tamamlayıcısı olduğunu söyledi. Örün, “Bu, doğrudan doğruya daha önceden hazır giyim ve tekstil için gelmiş olan verginin bir tamamlayıcısı niteliğinde. Yine ithalattan korumaya yönelik. Bu kez de iplik üreticilerinin korunması amaçlanıyor. Ancak iplik üreticilerini korurken konfeksiyoncunun ve hazırgiyimcinin maliyetini yükseltecek bir uygulama” diye konuştu.

FASON ÜRETİCİLER DAHA ÇOK ETKİLENECEK

Örün, son dönemde hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatında zaten yüzde 5- 5.5 seviyesinde bir düşüş yaşandığına da dikkat çekerek, “Dolayısıyla eğer dünya fiyatlarıyla benzer şekilde iplik ve kumaş temin edemeyecek olursak ihracatta özellikle kapasite satan, fason ihracatçılar olumsuz yönde etkilenirler. Özellikle İzmir’deki üreticiler açısından zor olacaktır. Bir de fason üretim yapan firmalar markalı ihracat yapanlara nazaran daha fazla etkilenecekler” değerlendirmesini yaptı.

Örün, Eylül ayından bu yana Avrupa’daki durgunluk ve artan maliyetlerden dolayı gerileme yaşandığına da dikkat çekerek, “Avrupalı müşteri bizden indirim istiyor. Biz tam aksine indirim veremiyoruz, zam da yapamıyoruz. Karımızdan gidiyor ama korkarım zam yapmak zorunda kalacağız” dedi.

“BİZ DE FASONU BIRAKALIM”

Sorunun çözümü için de önerilerde bulunan Örün, şunları söyledi: “Yapılacak iki şey var. Kamu tarafından katma değeri yüksek ihracatı artırmaya çalışırken önlemler tek yönlü düşünülmemeli. Bu kumaş ve ipliği kullanacak olanların Dahilde İşleme Rejimi dışında daha kolay yöntemlerle tedarik edebilmeleri gerekiyor. Öte yandan bize düşen de fason üretimi bırakıp markalı ihracata geçmek.”