ETSO toplantı salonunda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Güler, Bakanlar Kurulu’nun 11 Ocak 2012 tarihli Gümrük Kanunu'ndaki değişiklik ile sınır kapılarından bir ayda 5’inci kez giriş çıkış yapanlardan vergi alındığını hatırlattı. Bu kararın ardından Bulgaristan ve Yunanistan’dan Edirne’ye alışveriş için gelenlerin sayısında büyük düşüş yaşandığını belirten Güler, şunları söyledi:

"Kanun çıktığı zamanda dile getirmiştik. Bizi, kente gelen herkesi mazot kaçakçısı gibi görüyorlar. Son yapılan değişiklikle birlikte bir ayda 4 kez hususi olarak Türkiye’ye giriş çıkış yapanlardan 5’nci kez geldiğinde aracının akaryakıt deposu büyüklüğüne göre vergi alınıyor. Kararın ardından sınır kapılarımızdaki hareketlilik sona erdi. Bulgar yada Yunan komşularımız her gün gelip buradan alış veriş yaparken şimdi ayda sadece 4 kez gelebiliyorlar. Bu nedenle Edirneli esnafımızın tüm işleri sıkıntıya girdi. Bu karar Edirne ekonomisine büyük zararlar verdi. Kaçakçılık yapanlarla aynı kefeye konduk. Edirne’de şuanda akaryakıt kaçakçılığı yok."

Güler, Gümrük Kanunu’ndaki değişikliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini kaydetti. Güler, "Bu değişikliğin sürmesi halinde Edirne esnafı çok ciddi yaralar alacak. Bunu engellemek için biz ETSO olarak tüm girişimlerimizi sürdürüyoruz. En kısa zamanda Bakanlar Kurulu’nda yeniden görüşülerek vergi alınmasından dönülmesini bekliyoruz" diye konuştu.



EÖ(LK/BT)