Tianshan adlı yerel internet sitesinde yayımlanan haberde, bölgenin güneyindeki Kaşgar iline bağlı Yarkent ilçesinde karakola saldıran 9 kişiden 8'inin vurularak öldürüldüğü ve 1 kişinin yaralandığı bildirildi. Yerel hükümete bağlı resmi haber sitesinin kısa haberinde, "Saat 06.30 civarında, Kaşgar'ın Yerkent ilçesindeki karakola patlayıcı maddelerle saldıran ve polis otolarını ateşe veren bıçaklı gruba karşı açılan ateşte…" ifadeleri kullanıldı.

 

Haberde ölenlerin kimlikleri belirtilmezken, yöre nüfusunun tamamına yakınını Uygurların oluşturduğu biliniyor. Ancak, haber akışının son derece sıkı sansür altında bulundurulduğu bölgeden gelen bilgilerin bağımsız kaynaklardan doğrulanması mümkün değil.

 

Kaşgar'ın Yenişehir ilçesine bağlı bir kasabada ay ortasında meydana gelen başka bir çatışmada 14 kişi vurularak öldürülmüştü. Resmi kaynaklar, ev denetimi yapan polislere bıçaklı saldırıda bulunulduğunu öne sürmüştü.

 

Bölgede yaşanan şiddet olaylarında bu yıl ciddi bir yoğunlaşma dikkat çekiyor. Çin hükümeti, olayları "terörist eylem" olarak niteliyor ve yurtdışından organize edildiğini savunuyor.

 

Çin medyasında yer alan yorumlarda ise, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle güçlenecek olan radikal İslamcı örgütlerin eylem dozunu arttırabileceği endişesi dile getiriliyor. Kaşgar bölgesi, konumu itibariyle Çin'in Afganistan ve Pakistan'a açılan kapısı durumunda bulunuyor.