Haaretz gazetesinin haberine göre, şartları kabul edilen bir tasarı kapsamında inşaat, altyapı, imalat, tarım ve diğer alanlarda on binlerce Filistinliye çalışma izni sağlanacak. Ancak, tasarının onaylanması için kabinenin tamamının oy birliğine ihtiyaç var.  

İsrail savunma kuvvetleri, geçen yıl Ekim’de alevlenen ve çoğunluğunu İsraillilere yönelik bıçaklı saldırıların oluşturduğu “terör dalgası” karşısında, “İsrail işgücüne on binlerce Filistinli’nin katılması için destek veriyordu”.

Haaretz’in haberinde, yaklaşık 58 bin kişinin İsrail sınırları içinde çalışma izni olduğu, ancak İsrailliler için çalışan 120 bin kişi arasından 30 bininin kaçak olarak çalıştığı ifade edildi.

Ayrıca, saldırılar sırasında güvenlik kuvvetlerince öldürülen şüphelilerin akrabalarına verilen çalışma izinlerinin geri çekilmesi tartışıldı. Bunun, saldırganların yakınlarından gelebilecek “intikam saldırılarına” karşı bir önlem olduğu söylendi.

“Gazap Günü” bitiyor mu?

AWRAD araştırma grubunun Pazar günü açıklanan kamuoyu araştırması sonuçlarına göre, “Batı Şeria ve Gazze’de üçüncü bir intifadayı destekleyenlerin oranı, Kasım’da yüzde 63 iken, günümüzde yüzde 42’ye geriledi”.

Gazze şeridini elinde bulunduran Radikal İslamcı Hamas güçleri, İsrail’in Eylül ayında Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskınla başlayan ve ülkenin geneline yayılan İsrail saldırıları ve katliamların ardından, Twitter üzerinden intifada (ayaklanma) çağrısı yapmıştı. Filistinli gruplar ise "Gazap Günü" ilan ederek, ülke çapında kitlesel gösterileri tetiklemişti.

Telegraph gazetesinin haberine göre, şiddetin alevlendiği 2015 sonbaharından beri 26 İsrailli ve 165 Filistinli öldürüldü. İsrail hükümetine göre, bu Filistinlilerin çoğu İsraillilere saldırıları sırasında öldürüldü.