DCLeaks adlı hacker grubu, Soros Vakfı’nın Ukrayna’daki faaliyetlerine dair yüzlerce dosya yayımladı.

Belgelerde, Soros’un sahibi olduğu vakfın, yaklaşık 100 Ukraynalı gazeteciden, hibe karşılığında (rüşvet demek daha doğru) Kırım ve Ukrayna’nın doğusundaki gelişmelerle ilgili haber yapmalarını talep ettiği belirtiliyor.

DCLeaks.Com sitesinde yer alan belgelerin birinde, Soros Vakfı tarafından gazetecilere yılda 500 bin dolar hibe teklifi sunulduğu kaydediliyor.

Soros’un hibe teklif ettiği kurumlar olarak Krım.Realii, Gromadske TV ve Ostrov adlı medya organlarının ismi geçiyor.

Soros’a ayrıca, Urkayna’da 2016 yılında hayata geçirilmesi planlanan reformlar için özel stratejik danışmanlık grubu kurulmasına yönelik 800 bin euro kaynak ayrılması teklif edildiği belgelere yansıyor.

Belgelerde, AB'nin, ekonomik krizle boğuşan Ukrayna'ya yardım edecek kaynaklardan yoksun olduğu, Soros'un, gerekli garantileri sağlamasının ardından, yatırımcıların Ukrayna'ya ilgisini artırmak için bu ülkedeki işletmelere 1 milyar dolar kaynak aktarmaya hazır olduğu belirtiliyor. 

Soros Vakfı’nın, Hollanda’da Ukrayna ile AB arasındaki ortaklık anlaşması konusunda yapılan referandum öncesi Ukrayna’nın duruşunun desteklenmesi için 195 bin dolar kaynak ayrılması teklifinde bulunduğu da iddialar arasında.