Türkiye hakkında 2 müthiş iddia

İngiliz Guardian gazetesi ile İran basınından gündemi sarsacak 2 yeni iddia...

Türkiye hakkında 2 müthiş iddia

GUARDIAN: 'İLAÇLAR TÜRKİYE'DEN EŞEKLE GETİRİLİYOR'

Guardian, İran’ın ambargo nedeniyle hayati ilaçları alamamasının yarattığı ciddi sıkıntılara dikkat çekti. Gazete, İran’daki ilaç piyasasının kaçak ürünlerle dolu olduğunu belirterek “Birçoğu, Türkiye’den eşekle geliyor ama hangi ürünler sahte, hangilerinin gerçek olduğunu bilmek mümkün değil” diye yazdı.

Batı tarafından uygulanan ambargo, İran’ın ilaç sektöründe darboğazlar yaratıyor. İngiliz Guardian gazetesi, İran’ın hayati ilaçların bulunamamasının yol açtığı ciddi sıkıntılara dikkat çekerken bu ülkedeki ilaç piyasasının kaçak ürünlerle dolu olduğunu, çoğunun da Türkiye’den eşekle getirildiğini belirtti.

Guardian, İran’daki ilaç sıkıntıları konusunu irdelediği geniş haberinde bu ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımların hayat kurtaran ilaçlarda kıtlığa yol açarak kanser gibi ciddi hastalıkları olan yüzbirlerce İranlı’nın hayatını riske soktuğunu yazdı.

Batılı hükümetler ilaçların İran’a ulaşmasını sağlamak için muafiyetler oluşturmuş ise de, bu muafiyetlerin bankacılık kısıtlamaları nedeniyle pratikte işlemediğine işe yaramadığına işaret eden gazete, ülkenin en büyük ilaç şirketi Darou Pakhs’ın Genel Müdürü Naser Naghdi’nin yakınlamalarını da yansıttı.

Tahran’dan Guardian ile telefonla konuşan Naghdi, “Bazen şirketler, bize ilaç satmayı kabul ediyor ancak onlara ödeme yolumuz yok. Bir defa paramız dört ay bankada durdu ancak transfer defalarca reddedildi” şeklinde konuştu.

Naghdi, “Bazı hastalar için bir ilaç hayat ile ölüm arasındaki fark demektir. Dünya neden bunu yapıyor?” sözleriyle tepkisini gösterdi.

Guardian, İran’da her yıl 85 bin yeni kanser vakasının tespit edildiğine, 23 bin İranlının AİDS'e yakalandığına dikkat çektiği haberinde kaçak ilaç meselesini de dile getirdi. Gazete şunları yazdı: “Resmi arz olmayınca ilaç piyasası kaçak ürünlerle dolu. Birçoğu, Türkiye’den eşeklerle geliyor ancak hangi ürünler sahte, hangilerinin gerçek olduğunu bilmek imkansız. İlaçlar, genellikle, engebeli sınırdaki uzun ve zorlu yolculuk sırasında bozuluyor.”

PRESS TV: MİLİTANLAR TÜRKİYE'DE EĞİTİLİYOR

Suriye’deki askeri üsler ve sivil havaalanlarını hedef alan saldırıların arkasında ABD ve Fransa’nın bulunduğu, saldırıların da, Amerikan subaylarınca Türkiye’de eğitilen militanlarca gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

İranlı PressTV tarafından yayınlanan bir haberde “ABD ve Fransa’nın, yabancıların desteğindeki militanlarca Suriye’deki askeri üsler ve sivil havaalanlarına karşı gerçekleştirilen saldırıların arkasında olduğu belirtiliyor” denildi.

Filistin El Manar sitesine dayandırılan haberde kaçak bir Suriyeli subaya atfen saldırıları Fransa’nın planladığını ve Amerikan subaylarının doğrudan gözetim altında olan militanlarca yerine getirildiği savunuldu.

Aynı subay, “Amerikan subaylarının, saldırıları gerçekleştirmek üzere Türkiye ve Ürdün’de militanları eğittiklerini” de öne sürdü.