BBC NEWS: TÜRKİYE IRAKLI KÜRTLERİ IŞİD'E KARŞI SAVAŞA KATILMALARINA İZİN VERECEK

Türkiye Iraklı Kürt savaşçıların Suruç sınırındaki Kobani'de IŞİD militanları ile savaşmalarına izin verecek. Bu, Türkiye'nin siyasi bir değişim olarak görülüyor.

Söz konusu açıklama Amerika'nın Kobani'deki Kürt savaşçılara havadan silah yardımı yapmasının ardından geldi.

Bu, Türk hükümeti tarafından yapılan bir derece, önemli ve beklenmedik bir hareket. Türkiye, Peşmergelerin Kuzey Irak'tan sınırı geçerek Suriye'deki Kürt savaşçıları desteklemesini reddetmesinin ardından bir U dönüşü yaparak Peşmergelerin Kobani'ye girişine güvenli bir geçiş koridoru sağlayarak yardım edecek. Ancak burada hassas bir siyasi dans var. Pazar günü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye'deki Kürt militanlara "terörist" diyerek onların ne ABD ne de Türkiye tarafından silahlandırılmaması gerektiğini söyledi.  GUARDIAN: TÜRKİYE IŞİD ile SAVAŞMAK İÇİN PEŞMERGELERİN SINIRI GEÇMESİNE İZİN VERECEK

Türk hükümetinin Kobani'deki savaşa yönelik sessiz kalması dolayısıyla yapılan içerden protestolar Türk tarafında dramatik bir değişime neden oldu.

Bazı gözlemciler Ankara'nın bu fark edilir politikasının sürpriz olmadığını işaret ettiler. Gözlemciler, ayrıca hükümetin Kobani'deki krize karşı sessiz kalmasına karşılık iki hafta önce Türkiye'yi sarsan şiddet içerikli eylemlere dikkat çekti.

FINANCIAL TIMES: TÜRKİYE PEŞMERGELER İÇİN KORİDOR AÇIYOR

Türkiye ABD'nin baskısına boyun eğdi ve Kobani'yi kurtarmak için sınırını Peşmergelere açtı. Türkiye'nin şaşırtıcı U dönüşü Suriye'deki savaş nedeniyle Ankara ile Washington arasında haftalar süren temasların ardından geldi.

Kobani'yi savunanların PKK ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle Türkiye, bu kente yönelik destek göndermekte hep isteksiz davrandı. Ankara'nın Kobani'yi savunan savaşçılara karşı düşmanlığı Kuzey Iraklı Kürtlerle yaşadığı sıcak ilişkiye zıtlık oluşturuyor.

WALL STREET JOURNAL: TÜRKİYE KÜRT SAVAŞÇILAR İÇİN KOBANİ'YE GEÇİT AÇIYOR

Amerika'nın baskısıyla karşı karşıya kalan Türkiye, Iraklı Kürt milislerin sınırından geçerek Kobani'deki kuşatmaya takviye edilmelerini izin vermeyi kabul etti.

Türkiye daha önce silahların ve savaşçıların IŞİD saldırısı altında olan kente geçişine karşıydı.