Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı kabul edilmedi.İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısı, dün yapılan oylamada kabul edilmedi.

Türkiye saati ile Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gece 00.00'da, New York'ta oylanan tasarıya Çin, Fransa, Rusya, Arjantin, Şili, Ürdün ve Lüksemburg 'evet', ABD ile Avusturalya 'hayır' oyu verdi. İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Rwanda ise 'çekimser' oy kullandı.


OYLAMA ÖNCESİ NELER YAŞANDI?

BM'de Arap ülkelerinin temsilcileri, tasarının oylaması için izlenecek yol haritasının belirlenmesi amacıyla toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar, toplantıda tasarının oylamaya sunulması yönünde karar alındığını söyledi.

Toplantının ardından BMGK üyesi Ürdün, tasarının oylanması için Konsey Başkanlığı'na resmen başvurdu. BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı da Konsey üyelerini New York saati ile 17.00'de (TSİ: 24.00) acil toplantıya çağırdı.

Tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden 9'unun destek vermesi ve daimi üyeler ABD , Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere'den herhangi birisinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

ABD'den dün yapılan açıklamada tasarıya destek verilmeyeceği bildirilmişti. ABD'nin tasarıyı veto etmesine kesin gözüyle bakılıyor. İngiltere de bugün tasarıya destek vermeyeceğini duyurdu ancak veto edip etmeyeceğini açıklamadı.

İSRAİL'İN 2017'YE KADAR İŞGAL ETTİĞİ TOPRAKLARDAN ÇEKİLMESİ İSTENİYOR

Karar tasarısında, 12 ay içinde kalıcı bir barışa ulaşılması ve İsrail ile Filistin'in demokratik ülkeler olarak yan yana barış içinde yaşamalarının temini isteniyor.

Tasarıda, barış anlaşmasının ardından İsrail'in Haziran 1967'den sonra işgal ettiği topraklardan 2017 sonuna kadar çekilmesi ve bu çekilme ile başkenti Doğu Kudüs olacak Filistin devletinin kurulmasını üçüncü bir tarafın denetlemesi kabul ediliyor.

Gazze'ye ablukanın kaldırılmasının da talep edildiği tasarıda sınır kapıları açılarak Gazze'ye insanların ve eşyaların giriş çıkışlarının normale dönmesi isteniyor.

Tasarıda çözüm bulunması istenen diğer konular arasında İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular ve su sorunu da yer alıyor.

FİLİSTİNLİ GRUPLARDAN ÇAĞRI

Filistinli bazı gruplar, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacak Filistin tasarısının, taviz verildiği gerekçesiyle çekilmesi çağrısı yaptı.

Hamas, İslami Cihad Hareketi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Es-Saika örgütlerinin yayınladığı ortak yazılı açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacak Filistin tasarısında, mültecilerin dönüş hakkı, İsrail hapishanelerindeki esirlerin özgürlüğü konuları başta olmak üzere Filistin halkının hakları ve değerlerinden tavizler veriliyor" denildi.

Açıklamada ayrıca "İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından 2017 sonuna kadar çekilmesinin istendiği tasarı, ABD gözetiminde ikili müzakerelere kapı aralıyor. Bu da yeniden ABD yanlılığı ve müzakereler girdabında devam etmek anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

Gazze'deki güvenlik biriminin eski yöneticisi olan ve 2011'de Fetih Hareketi ile ilişiği kesilen Muhammed Dahlan da söz konusu tasarının "tavizlerle" dolu olduğunu savunarak, bunu "Filistin tarihinin kara bir lekesi" olarak nitelendirdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, BM'ye sunulacak tasarının hazırlanmasında Fetih Hareketi de dahil Filistinli gruplarla istişare etmediğini savunan Dahlan, şunları kaydetti:

"ABD, bu tasarının hazırlanmasına katkı sağladı. ABD tasarıya aslında karşı çıkmadı sadece İsrail'in güvenlik taleplerine cevap vermediğini belirtti ve tasarının zamanlamasını eleştirdi. BM'ye sunulan karar tasarısında Kudüs, Filistin sınırı ve mültecilerin dönüş hakkına ilişkin büyük ödünler veriliyor."