-Kadir Taçgın-


Konuyla ilgili uzman Sabine Schnau’nun aydınlatıcı bilgiler verdiği toplantıya, SPD Hamburg Mitte belediye meclis üyesi Thorsten Schmidt, Lurup emekli ve yaşlılar dernek başkanı, Heiko Lüdtke, derneğin onursal başkanı şair  Özer Meral, Savorona Yelken ve Yat derneği başkanı, Sabine Doğan, engelli sağlık merkezi  sahibi  Heinz Biller ve çok sayıda engelli ailesi katıldı.




Toplantının açılış konuşmasını yapan dernek başkanı Ali Akdemir gelen misafirleri dernek adına selamlayıp teşekkür ettikten sonra, „ Hamburg’da dört duvar arasına sıkışıp kalmış 5 bine yakın Türkiye kökenli  engelli insan yaşamaktadır. Bu insanların başta sosyal hayata uyumu, mesleki eğitim, iş istihdamı, yasal hakları konusunda bilgi yetersizlikleri ve göçmen kökenli olmalarından kaynaklanan  bir yığın sorunla yüzyüzedirler. Bu sorunların çözümü ise burada kalıcı profesyonel bir çalışma yapmaktan geçmektedir. Bundan böyle çalışmalarımızın odak noktası yaşadığımız ülke gerçeği olacaktır “ dedi.

Dünyanın neresinde olursa olsun, engellilerin,  farklı inançlardan, farklı uluslardan, farklı renklerden olsalarda,  farklı dilleri kullansalarda  aynı sorunlarla yüzyüze olduklarına dikkat çeken başkan Akdemirengelliler büyük bir aile gibidir “ şeklinde konuşmasını noktaladı.

 Daha sonra söz alan uzman danışman Sabine Schnau ise,   Engelsiz bir dünya ve mutlu bir yaşam için, evde, okulda, sokakta, yaşamın her alanında el ele, yan yana, omuz omuza olmak zorundayız. Dünyanın her yanında engelliler, engelli aileleri ve  engelli dostları olarak, farklı ülkelerden, farklı dinlerden, farklı etnik kökenlerden, farklı renklerden olsakta aynı güneşin altında ısınıyor,  aynı gökkubbenin altında yaşıyoruz. „ dedi. Yolumuz uzun, umutlarımız büyük, kollarımız sevgiye açık engelli çocuklarımız için, engelli bireylerimiz için, engelli ailelerimiz için şimdi ve herzaman her türlü ayrımcılığa, her türlü ötekileştirmeye karşı engelsiz bir dünya için mücadele edeceğiz!!!!“diyerek düşüncelerini dile getirdi.

 Daha sonra söz alan uzman yetkili Sabine Schnau ise,1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren yeni yasa ile birlikte engelli ve yaşlıların haklarındaki değişikliklere değinerek, engelli kimliği  veya bakım basamağı için verilecek dilekçelerin doldurulmasında dikkat edilecek hususlar konusunda aydınlatıcı bilgiler verdi. Konuyla ilgili sinevizyon gösteresi sunarak, konuklardan gelen soruları ayrıntılı olarak cevaplandıran Schnau „ bende ikiz engelli çocuk sahibi bir anneyim. Sorunları çok yakından bilmekteyim. Ama kendimizi bilgiyle donatarak ve örgütlenerek hedefe daha çabuk ulaşabiliriz.“ dedi.

Toplantının ikinci bölümünde söz alan dernek üyesi ve 4 yaşından beri bir ayağı protezle yaşama tutunmağa çalışan engelli sağlık merkezi sahibi Heinz Biller’de, kendi yaşamından örnekler vererek „ engelli olmayı bir dezavantaj olarak görmüyorum. Engelimize rağmen bir çok şeyi başarabileceğimize inanıyorum.“ dedi.


 

Beraberce Eğlendiler

Bilgilendirme toplantısının sonunda dernek üyelerinin yaptığı leziz yemeklerin tadılmasının ardından müzikal eğlence bölümüne geçildi. Bu bölümde dernek üyelerinden oluşan " engel tanımayan engel (siz ) korosu " ve müzisyenler Gülşure Keskin, Ali Kılıç, Barış Demir

Ve Uğur Dalga sahne alarak misafirlerin hoşca vakit geçirmelerine vesile oldular.

Gülşure Keskin’in güzel sesiyle yorumladığı türkülere misafirler eşlik ederek tempo tuttular. Özellikle sempatik ve sevecen davranışlarıyla dikkat çeken derneğin sembol isimlerinden olan Can Gülşan’ın  yaptığı ritm show ise büyük ilgi ve alkış topladı. Geç vakitlere kadar gönüllerince eğlenen dernek üyeleri ve misafirler bir sonraki etkinlikte buluşmak üzere salondan mutlu bir şekilde ayrıldılar