Kazım Doğan/ Frankfurt

Almanya'nın Frankfurt kentinde 50'nci yılını dolduran Türk Halkevi, kralların taç giydikleri salonda Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldman tarafından onure edildi. Aysun Kalmik, Mehmet Ali ve Kutay üçlüsü ile Hüseyin Kiraz ezgiler seslendirdiği kutlamaya Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldman, Türk Halkevi üyeleri, Frankfurt Belediye Meclisi üyeleri, Hessen Meclisi SPD Milletvekili Turgut Yüksel ve Sol Parti Grubu Başkanı Janine Wiessler ile Hessen Yabancılar Meclisi Çalışma Grubu (AGAH) Başkanı Enis Gülegen de katıldı.



Başkan Feldmann, Türk Halkevi’nin demokrasi, paylaşım, eşitlik ve insan hakları için mücadele ettiğini belirterek, “Halkevi bulunduğu zamanın ilerisinde oldu. Hep mücadele etti. Zira 1970’li, 1980’li yıllarda göçmen işçiler prim verilerek ülkelerine geri gönderilmek isteniyordu. Çifte vatandaşlığa, seçme ve seçilme hakkına karşı imza kampanyalar düzenlendi. Bugün kentimizde yaşayanların 27 bini, Türk pasaportu taşıyor. Kentimizde Türk film ve tiyatro festivalleri düzenleniyor. Eskişehir ile kardeş kentiz. Gençlerimiz iki dilli, bazıları üç dilli yetişiyor. Zenginlik ve ticaret için de dilin önemi büyük. Frankfurt hoşgörü göstermiyor, olduğu gibi kabul ediyor. Frankfurt karışımı adıyla yeni bir kültür oluştu. Türk Halkevi’nin kentimize katkıları yadsınamaz” diye konuştu.

Türk Halkevi kurucularından Ülkü Schneider Gürkan da, “Halkevi 50 yılda sosyal ve politik haklar için, ırkçılığa, yabancı düşmanlığına, antisemitizme, ayrımcılığa ve eşitsizliğe karşı mücadele etti. Halkevi’nin kentin sosyal, kültürel ve politik yaşamının bir parçası olmayı başardığını gururla söyleyebilirim” dedi.