BELÇİKA’DA SEÇİMLERE YÖNELİK HALK TOPLANTILARI

Belçika’da 24 Haziran’da HDP ve HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı destekleyeceğini açıklayan kurum ve kişilerin oluşturduğu Seçim Koordinasyonu yoğun bir programla çalışmalarına başladı.

Koordinasyon üyleri hafta sonu Belçika’nın birçok farklı ilinde Alevi ve Ezidi toplumu ile biraraya geldi. Koordinasyon önümüzdeki haftaya ilişkin de benzer yoğunlukta bir program çıkarırken, hafta sonu aynı zamanda NAV-BEL meclisi biraraya gelerek planlamasını oluşturdu.

HDP için Belçika Seçim Koordinasyonu Pazar günü Liege’de iki ayrı toplantıda Ezidi ve Alevi toplumu ile biraraya gelirken, Verviers, Brüksel ve Charleroi kentlerinde Alevi Derneklerinin düzenlediği kahvaltı etkinliklerine katılarak ve 24 Haziran seçimlerinde diktatörlüğe karşı Avrupa’da alınacak tavrın önemine dair tartışmalar yürüttü.

Liege Alevi Kültür Merkezinde ortak düzenlenen kahvaltı etkiliği sonrası yapılan tartışmalarda diktatörlüğe karşı halkların aşağıdan birlikteliğinin önemine ve eşit haklar temelinde birarada yaşamanın sağ ittifaklar karşınında teminatının HDP olduğuna vurgu yapıldı. Liege Ezidi Derneğinde yapılan toplantıda AKP/Erdoğan faşizminin sadece Türkiye’de değil tüm bir Ortadoğu’da militarist, katliamcı politikalardan sorumlu olduğu ve ancak savaş ile ayakta durabildiği vurgulandı ve bu faşist dikataörlüğü yıkmanın halkların ortak duruşundan geçtiğinin altı çizildi. Burada bir konuşma yapan Zübeyir Aydar, hem Türkiye hem Ortadoğu halkları için eşit ve özgür bir yaşamın kurulabilmesinin tek yolunun AKP iktidarının yıkılmasından geçtiğini ve bunu halkların aşağıdan birliğinin sağlayacağını vurguladı. HDP için Avrupa Seçim Koordinasyonu adına konuşan Yüksel Koç da Avrupa’da yaşayan Türkiye ve Kuzey Kürdistanlıların Erdoğan ve AKP faşizmini 24 Haziran öncesi Avrupa’da gerçekleşen erken oy kullanma sırasında zaten sandıkta mahkum edeceğini belirtti.

Verviers Alevi Derneğinde düzenlenen kahvaltı sonrasındaki konuşma ve tartışmalar da AKP iktadırının Türkiye’deki tüm azınlık halklar için bir katliam tehditi oluşturduğu ve halkların demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir seçenek etrafında birleşerek bu tehditi bertaraf edebileceği vurgulandı.

Brüksel ve Charleroi Alevi Kültür Derneklerinde düzenlenen etkinliklerde katılımcılar CHP’nin faşist diktatörlükten kurtuluş çaresi olarak sağ-milliyetçi bir ittifakı Türkiye’nin önüne bir alternatif olarak koymasını eleştirdi ve gerçek alternatifin emek ve demokrasi cephesi yaratmaktan geçtiğini belirttiler. Yukarıdan kotarılan sağ ittifaklara karşı tabanda ayrı bir ittifak özleminin olduğu, bu alternatifi halkların yapacağı doğru tercih ile kendilerinin oluşturacağı vurgulandı. Brüksel Alevi Deneğinde bir konuşma yapan Filiz Koçali AKP iktidarının Kürt halkına inkar ve soykırımı dayatırken, kadınların kazanılmış haklarına saldırarak aile politikaları etrafında eve kapatmaya çalıştığını, emekçilerin haklarına saldırırken OHAL altında onbinlerce muhalifi cezaevlerine göndererek susturmaya çalıştığını  ama ne kadınların ne emekçilerin ne de Kürt halkının ve barıştan yana güçlerin diz çökdüğünü belirtti.

Charleroi Alevi Derneğinde konuşan Mustafa Pazarcık ise iki sağ, milliyetçi, militarist ittifaka karşı gerçek ittifakın aşağıdan kurulacağını ve bu ittifakın emek ve demokrasi ittifakı olduğunu belirtti. Katılımcıların büyük çoğunluğu CHP yönetiminin HDP’yi dışarıda bırakan sağ ittifakla yarattığı adaletsizliğin taban tarafından giderileceği ve Alevi toplumunun HDP’nin baraj altında bırakılması projesine geçit vermeyeceğini belirttiler.

Bruksel’de toplanan NAV-BEL meclisi de önümüzdeki sürece ilişkin kapsamlı bir planlama yaparak 12 Mayıs’a kadar yurtdışı seçim kütüğünde kayıtlı olmayan vatandaşlara kayıt işlemleri sırasında yardımcı olmak ve sonrasında oy kullanma işlemi sırasında konsolosluklara erişimi kolaylaştırmak için ayrıntılı bir planlama gerçekleştirdi. NAV-BEL meclisi AKP/MHP koalisyonunun sadece Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da değil Avrupa’da da sandığa gömüleceğini belirtti.

Önümüzdeki haftalara ilişkin ayrıntılı planlamasını yapan Belçika Koordinasyonu da 12 Mayıs’a kadar özellikle 18 yaşını yeni doldurmuş gençlerin yurtdışı seçmen kaydının yapılması konusunda çalışmalarını yoğunlaştıracak. Seçim güvenliğinin alınması doğrultusunda çalışmalar yapan Koordinasyon, hem Belçika’daki oy kullanma süresince görev alacak müşahitleri belirledi hem de Türkiye’deki oy kullanma işlemi için gözlemci heyet oluşturmak için çalışmalarına başladı. Koordinasyon Belçikalı gazetecilere de cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş ile röportaj yapmaları çağrısında bulundu.

Koordinasyon aynı zamanda halkların aşağıdan birlikteliğini sağlamak için önümüzdeki haftalarda Ermeni, Keldani, Asuri, Süryani halklarıyla bir araya gelecek ve yerellerde halk toplantıları düzenleyecek.

Belçika’da HDP’yi destekleyen kurum ve kişiler 20 Mayıs’ta tüm halkları, emekten ve demokrasiden yana tüm kurum ve kişileri biraraya getirecek bir halk şenliği düzenleyecek.

Belçika’da oy kullanma işlemi 15-19 Haziran arasında gerçekleşecek. Seçmen kütüğüne kayıt işlemleri 12 Mayıs’a kadar devam ederken, Antwerpen ve Brüksel konsoloslukları hafta içi saat 18:00’e kadar açık ve 12 Mayıs Cumartesi günü de kayıt alacak.