Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti Doğa, Çevre ve Tüketici Koruma Dairesi (LANUV), 2017/18 ve 2020/21 yıllarında  bölgedeki çocuklardan alınan idrar örneklerinde, kısırlaştırıcı etkisi olduğu bilinen, Di-n-heksil Ftalat (DnHexP) adlı maddenin MnHexP olarak adlandırılan bir metabolit şeklinde tespit edildiğini duyurdu. 

Açıklamada, Kuzey Ren-Vestfalya’da farklı noktalardaki 250 anaokulu öğrencisinin idrar örneklerinin araştırıldığı, bu maddeye 2017/18 döneminde yüzde 26 ve 2020/21 döneminde de yüzde 61 oranında tespit edildiğini kaydetti. Bazı çocuklarda bu iki dönem arasında madde yoğunluğunun yaklaşık 10 kat arttığına dikkat çekildi.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'den Türkiye ziyareti Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'den Türkiye ziyareti

LANUV sözcüsü, sonuçların, çocukların yaşadığı bölgelerle ilgili olmadığını ancak artışın nedeninin de tespit edilemediğini belirtti. Eyaletin her bölgesinde değerlerin yüksek çıktığını belirten sözcü, bu durumun muhtemelen sadece çocuklar için değil yetişkinlerde de aynı olduğunu düşündüklerini dile getirdi. Federal kurumlarla iletişime geçildiğini aktardı.

LANUV, 2011 yılından bu yana, Kuzey Ren-Vestfalya’daki küçük çocuklarda, oyuncak ve kozmetiklerle ilgili kısırlaştırıcı maddelerle temas yoluyla oluşan zararları incelemekte. Bu incelemeler üç yılda bir yapılmakta. Elde edilen verilerin analizi ise Bochum Üniversitesi Yasal İş Kazaları Sigortası Enstitüsü tarafından yapılmakta.

Bu madde nerede kullanılıyor?
Söz konusu kısırlaştırma etkisi bulunan maddeler genellikle oyuncakların plastiğinin sertleştirilmesinde veya esnekliğini artırmak için kullanılıyor. Bu maddeler ayrıca boyalarda, kaplama malzemelerinde, kauçuk ürünlerde veya yapıştırıcılarda da bulunabiliyor. Bu maddeler, vücudun hormon dengesini bozuyor ve üreme yeteneğini bozabiliyor.