Jandarmadan birinin boyun bölgesinden yaralandığı ve durumunun ağır olduğu belirtilirken, diğer jandarmanın ise bacağından vurulduğu öğrenildi. Saldırganın da yaralı ele geçirildiği açıklandı.

Yemin töreninin hemen ardından Başbakanlık Binası Chigi’ye giderek bir toplantı yapması beklenen Letta Hükümeti üyeleri, şu an itibariye güvenlik nedeniyle Cumhurbaşkanlık Sarayı Quirinale’de bekletilirken, bölgede geniş güvenlik önlemleri alınıyor.  

İtalya’da 2 aydır yaşanan hükümetsizlik krizinin çözülmesinin hemen ertesi gününde yeni kabine üyelerinin Cumhurbaşkanlığı’ndaki yemin törenine, Başbakanlık binası önünde gerçekleştirilen silahlı saldırı gölge düşürdü. Münferit yapılan saldırı sonucu, 2 güvenlik görevlisi ile hamile bir kadının yaralandığı açıklandı.

Şubat ayı sonundaki genel seçimlerin ardından yaşanan siyasi kriz üzerine Cumartesi günü nihayet yeni hükümetine kavuşan İtalya, bir saldırının şokunu yaşıyor. Çarşamba günü hükümeti kurma görevi verilen merkez sol partisi Demokrat Parti (PD) Başkan Yardımcısı Enrico Letta’nın 21 üyeden ulaşan yeni kabinesi yemin ederek, göreve başladı. 7 kadın bakanla, ülke tarihinde en çok kadın katılımının olduğu yeni hükümetin üyeleri, Cumhurbaşkanlığı binası olan Quirinale Sarayı’nda gerçekleştirilen törende, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano önünde tek tek yemin etti. Kabine üyelerinin henüz yarısı yeminini gerçekleştirmişken, yaklaşık 1 kilometre mesafedeki Başbakanlık binası Palazzo Chigi’nin önünde silahlı saldırı gerçekleştiği haberi ajanslara düştü.

VURUN BENİ DİYE BAĞIRDI

49 yaşında olduğu ve ülkenin güneyindeki Rosarno kentinde yaşadığı tespit edilen Luigi Preite’nin, tabancayla güvenlik görevlilerini hedef alarak 6 el ateş ettiği açıklandı. Büyük panik yaşanan başbakanlık binasının çevresinde güvenlik önlemleri artırılırken, saldırganın 2 jandarma eri ile hamile bir kadını yaraladığı belirtildi.

Saldırganın ateş etmeden önce, “Vurun beni” diyerek güvenlik görevlilerine kendisini öldürmesi için yalvardığı ortaya çıktı. Takım elbisesiyle saldırıyı gerçekleştiren Preite’nin, bir süre önce eşinden ayrılması ve işini de kaybetmesinin ardından psikolojik sorunlar yaşamaya başladığı edilen bilgiler arasında. Amacı henüz anlaşılamayan saldırganın da, güvenlik güçlerinin karşı ateşi sonucunda yaralanarak, hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Yarı otomatik bir tabancayla yapılan saldırının öldürme amaçlı gerçekleştirildiği iddia edildi.    

İLK BAKANLAR KURULU GECİKMELİ BAŞLADI

Görevinin ilk dakikalarında can sıkıcı bir olayla karşılaşan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Angelino Alfano, saldırının münferit gerçekleştiğini ve ülkenin kamu düzeni açısından endişe verici bulunmadığını açıkladı. Bakan Alfano, Preite’nin intihar amaçlı bu saldırıyı yaptığını söyledi.

Saldırı üzerine, Başbakanlık binasında gerçekleştirilen bakanlar kurulu yarım saat gecikmeli başlarken, Başbakan Enrico Letta ve kabine üyeleri, güvenlik nedeniyle bir süre Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale’de bir süre bekletildi. Sarayın çevresi de derhal boşaltılırken, burada da güvenlik koridoru oluşturuldu. Hükümet üyeleri, bakanlar kurulu için geldikleri başbakanlık binasına, olağanüstü önlemler alındı.

Şok eden saldırının ardından, tüm bakanlık binaları önünde de güvenlik görevlilerin sayısının artırıldığı belirtildi.

ÇANI ÇALDI, GÖREVİ DEVRALDI

Daha sonra, 2011 yılının Kasım ayından beri Başbakanlığı yürüten Ekonomi Profesörü Mario Monti, 46 yaşındaki halefi Enrico Letta’ya görevi devretti. Başbakanlıkta gerçekleştirilen devir teslim töreninde, ülkede gelenek haline gelen küçük bir çan, Monti tarafından Letta’ya teslim edildi. Letta da ritüellere uygun olarak, görevi devraldığını simgeleyen çanı çalarak, gazetecilere poz verdi. Bu törenin, halef ve selef başbakanın eşleri tarafından gerçekleştirilmesi beklenirken, son anda bundan vazgeçildi.  

Yeni hükümet, hafta başında parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, ardından da üst kanadı olan Cumhuriyet Senato’sunda güven oyu arayacak.