Övgü Pınar / Roma- İtalya

İtalyan kurtarma ekipleri teknedeki 73 kişiyi kurtarırken 18 kişinin cesedine ulaşıldı. Sağ kurtulan mülteciler, teknede 8 kişinin daha bulunduğunu ancak olayın ardından kaybolduklarını söyledi.

İtalyan haber ajansı ANSA, sadece geçen cuma gününden bu yana Akdeniz’deki kurtarma çalışmalarında 3 bin 500 kişinin kurtarıldığını duyurdu. İtalya’ya bu yılın ilk 6 ayında gelen mülteci sayısı ise 100 bini geçerek rekor kırdı.


Bu sayı 2011 yılının tamamında 60 bindi. İtalya’ya gelen mültecilerin büyük kısmını Eritre, Somali ve Suriyeliler oluşturuyor. Bu mülteciler genellikle diğer Avrupa ülkelerine gitmek için İtalya’yı “giriş kapısı” olarak kullanıyor.

İtalya: AB kör

İtalya, geçen Ekim ayında 400’den fazla göçmenin denizde hayatını kaybetmesi üzerine “Mare Nostrum” isimli bir kurtarma programı başlatmıştı. Ancak İtalya, ayda yaklaşık 10 milyon euro’ya mal olan Mare Nostrum yerine Avrupa çapında bir programa geçilmesini istiyor.

İtalyan İçişleri Bakanı Angelino Alfano da Corriere della Sera gazetesine yaptığı açıklamada, AB’yi göçmen krizine karşı “kör” kalmakla suçladı ve İtalya’nın yalnız bırakılmaması çağrısı yaptı.

Alfano, “Körler, neler yaşandığını görmüyorlar. Akdeniz’deki durum kötüleştikçe, Mare Nostrum’un yerine Avrupa çapında bir eylem planı getirilmesi gerektiğini daha iyi anlıyoruz” dedi.

Alfano Twitter’da yazdığı mesajda da “Ya göç meselesi Avrupa tarafından sahiplenilir ya da İtalya kendi kararlarını almak zorunda kalır” uyarısında bulundu.

Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Komiseri Cecilia Malmström ise bugün yayımladığı açıklamada, “Denizde yaşanan bu yeni trajediler karşısında dehşete düşmüş haldeyim, kurbanlara ve ailelerine taziyelerimi iletiyorum.

Son günlerde binlerce göçmeni kurtarmak için büyük çaba veren İtalyan yetkililere de teşekkür ediyorum” dedi. Avrupa Komisyonu’nun İtalya’ya bu çabalarında yardım edeceğini belirten Malmström, bu amaçla gelecek çarşamba günü İtalya İçişleri Bakanı Alfano ile görüşeceğini de ekledi.