Hollanda'da dün yapılan genel seçimlerde Başbakan Mark Rutte'nin zaferi ve aşırı sağcı Geert Wilders'in partisinin oy oranının tahminlerin altında kalması Avrupa'yı rahatlattı. Hollanda'da oyların yüzde 93'ünün sayıldığı ve Başbakan Rutte'nin Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi'nin (VVD) 150 üyeli mecliste 33 sandalye ile oyların yüzde 21.2'sini aldığı bildiriliyor.

AB'den çıkılmasını savunan, İslam ve göçmen karşıtı Geert Wilders'in Özgürlük Partisi'nin (PVV) seçimde birinci parti olarak Avrupa sağ popülistlerini daha da güçlendirmesinden endişe ediliyordu. Wilders'in partisinin 15 olan sandalye sayısını 20'ye yükselttiği ve oyların 13,1'ini aldığı aktarılıyor.

Hristiyan Demokratların (CDA) yüzde 12,6 ve merkezdeki sol liberal çizgideki Demokratlar 66 (D66)'nın ise yüzde 12,1 oy aldığı bildirildi. 2012 seçimlerinde yüzde 75 olan katılım oranı, bu seçimlerde yüzde 81'e yükseldi.

Deutsche Welle'nin haberine göre, Rutte'nin popülist ve İslam karşıtı Wilders'e karşı zaferi Avrupalı liderler tarafından memnuniyetle karşılandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel Rutte'yi telefonla tebrik etti. Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Merkel'in Rutte'ye "Arkadaş, komşu ve Avrupalı olarak işbirliğine devam etmek için sabırsızlanıyorum" dediğini aktardı.