Avusturya'da 22 Mayıs 2013 tarihinde resmen tanınan Alevilik ve ve din toplumu statüsünden sonra, Alevilik Dersleri 2014 yılından itibaren okullarda ders olarak verilmeye başlanmıştı.

 2016 yılında ise, resmi olarak Viyana-Krems İnançlar Eğitim Bilimleri Yüksek Okulunda Alevilik İnanç Öğretisi Enstitü kurularak, Alevilik Enstitüsünde Alevilik dersleri Öğretmenleri yetiştirilmeye başlandı.

Bu sürece şimdi de Avrupa ve Avusturya’nın en köklü Üniversitesi dahil olarak, Alevi Teolojisinin (İnanç Öğretisi) okutulacağı, Alevilik Anabilim Dalı‘nın kuruluşunu gerçekleştirerek bir tarihsel gelişmeye ev sahipliği yapıyor. Viyana Üniversitesi bu gelişmeyle Alevilik Teolojisi öğrenimini sunan dünyadaki ilk Üniversite ünvanına sahip oldu.

Avusturya'da 2015 yılında yasallaşan islam yasası; birbirinden bağımsız, eşit haklara sahip iki inanç toplumunu resmen tanıdı. Aleviler ve Sünniler bu yasada birbirlerinden bağımsız, kendilerine özgü inanç grupları olarak yer aldılar. Yasada, tanınan bu her bir inanç grubu için Üniversite bünyesinde bir anabilim dalı açılması öngörüldü. Bu görev inanç toplumlarının istemi doğrultusunda Viyana Üniversitesine verildi.

Yasayla Alevilik Anabilim Dalı'nın kuruluşu artık yasal bir zorunluluk haline geldi. Bu yasal zorunluluğun ailk adımı olan Alevilik İnanç Öğretisi Anabilim Dalı'nı kuracak, kurucu bir profesörlük kadrosu için de alım ilanı verilerek bu tarihsel süreç yeni bir düzleme taşındı.