Bağış, "Artık 32 yıldır yaşanan çağdışı vize işkencesinin son bulması günlerine her zamankinden yakın olduğumuzu hissediyoruz." dedi.

Türkiye-AB Ortaklık Konseyi'nin 50. Toplantısı'nın ardından konuşan Egemen Bağış, Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz girişi için müzakerelerin başlamasını 'tarihi bir adım olarak' nitelendirdi. Bağış, "1980 askeri darbesi sonrası vizyonsuz bazı kararların, yaklaşımların neticesi olan ve Türkiye-AB ilişkileri üzerinde de olumsuz etkileri bulunan bir süreci geride bırakmaya başladığımız günleri yaşıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde bu sürecin çok farklı bir noktaya varmasına artık 32 yıldır yaşanan çağdışı vize işkencesinin son bulması günlerine her zamankinden yakın olduğumuzu hissediyoruz." ifadelerini kullandı. Bakan Bağış, Ankara'daki Paris Caddesi'ndeki vize kuyruklarını artık geçmişte kaldığını ve unutulduğunu görmek istediklerini dile getirdi.

"NE KADAR EKMEK, O KADAR KÖFTE"

Bakan Bağış, vize müzakerelerinin de AB müzakereleri gibi uzamasından endişe edildiğinin hatırlatılması üzerine, bunun Türkiye'den Avrupa'ya giden yasadışı göçmenlerin geri kabul edilmesiyle ilgili anlaşmayla birlikte ele alındığını hatırlattı. Türkçedeki "Ne kadar ekmek, o kadar köfte" deyimini hatırlatan Bağış, "Eğer karşı taraf olumlu yaklaşırsa Türkiye de kendi üzerine düşen sorumluluklarını o kadar hızlı bir şekilde gerçekleştirir." dedi. Bakan Bağış, AB'nin diğer ülkelerle bu müzakereleri ortalama 3 yıl sürdürdüğünü hatırlattı ve "Türkiye için de farklı olmamasını bekliyoruz." dedi.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ise, müzakerelerin 'uzun soluklu' olmasının 'açık uçlu' olacağı anlamına gelmediğini söyledi. Artık vize muafiyeti hakkında konuşma döneminin geride bırakılarak icraata geçtiklerini ifade eden Füle, Türk vatandaşlarının Avrupa'ya ne zaman vizesiz seyahat edebileceğini şimdiden söylemenin erken olacağını dile getirdi.

Dönem Başkanı Danimarka'nın Avrupa İşleri Bakanı Nicolai Wammen da her iki anlaşmanın uygulanması için siyasi iradenin mevcut olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerine de değinen Bağış, "Artık Türkiye AB ilişkilerinin yeni bir süreçte ilerleyebilmesini sağlayacak bir pozitif gündemimiz var. Artık pozitif gündemin gerçekten anlam kazanması için fasıllar üzerindeki siyasi blokajların da kalkmasına vesile olacağına umutluyuz." dedi. Bakan Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Meksika'da yaptığı görüşmenin önümüzdeki dönemde müzakere sürecimize çok yeni bir pozitif süreç kazandıracağına inandıklarını söyledi.