Adil Yiğit / Hamburg


YEŞİLLER PARTİSİNDEN AFRİKALI LAMPEDUSA
 MÜLTECİLERİNE ÇÖZÜM GİRİŞİMİ


Almanya'nın Hamburg şehrinde Yeşiller Partisi Meclis Grubu, Afrikalı Mülteciler için çözüm arayışında.  Yeşiller Partisi Parlamento Grubunun davetiyle basın önünde biraraya gelen Afrikalı Lampedusa Mültecileri sözcüleri çözüm için, düne nazaran daha da umutlular.

Aralarında Yeşiller Partisinin Parlamento grubu başkanı Jens Kerstan, Filiz Demirel, Christa Götsch, Katharine Fegebank ve Farid Müller'in de bulunduğu bir grup eyalet milletvekili, Afrika kökenli Lampedusa Mültecileri sözcüleriyle dün bir araya geldiler. Yeşiller Grubu ile Mülteci temsilciler arasında yapılan görüşme, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.


 Lampedusa Mültecilerinin sorunlarına çözüm arayışlarına girişen Yeşiller Partisi, Parlamento Grubu Başkanı Jens Kerstan adına yazılı bir açıklamada bulundu. Soruna, 'Hamburg'a yakışır bir çözüm bulmalıyız' diyerek başlayan Kerstan " Mültecileri toplantımıza davet ettik, çünkü onlar üzerine değil, onlarla beraber konuşmak istiyoruz. Soruna çözüm konusunda düşüncelerini ve yaşadıklarını basın yerine, bizzat kendilerinden duymak istiyoruz. Bu konunun çözümü sokakta değil, meclistedir." açıklamasında bulundu.

 

YEŞİLLER PARTİSİ : HAMBURG'A YAKIŞAN BİR ÇÖZÜMDEN YANAYIZ

 

Açıklama şu şekilde devam ediyor " Yapılan polis kontrolleri ve sınırı aşan eylemlilkler için de aynı şey geçerlidir.  Değişik olasılıklardan mevcut yasalar dahilinde akıllıca yararlanmalıyız. Bunu, liberal ve dünyaya açık bir şehir kimliğiyle tanınan Hamburg mutlaka hayata geçirmelidir. Hamburg'un Avrupa iltica yasasında tek başına değiştireceği çok şey olmasa da, mültecilere karşı insani sorumluluklarımız vardır. Hamburg bu insani sorumluluktan geri duramaz."

 

 GÖÇMEN KÖKENLİ SPD'Lİ VEKİLLER SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

 

22 Eylül Almanya Federal seçimleri sonrası Hamburg kamuoyunun gündeminden düşmeyen Lampedusa Mültecilerine yapılan sıkı polisiye kontrollere başta Sol Parti olmak üzere, SPD'li bazı milletvekileri de yaptıkları açıklamalarla tepki göstermişlerdi. Sonraki günlerde ise, SPD'li vekillerin göçmen kökenli olduklarını unutarak "parti disiplini" adına geri adım atarak sessizliğe bürünmeleri, demokratik çevrelerin yoğun tepkisine yol açtı.

 

NATO İŞGALİ SONRASI LİBYA'YI TERK ETTİLER

 
300 kişilk Lampedusa Mültecileri NATO'nun Libya'yı açık işgali ve talanı sonrası ülkeyi terketmek zorunda kaldıklarını açıklayarak, önce İtalya'ya daha sonra ise, Hamburg' a gelmişlerdi. Almanya'daki 22 Eylül Federal seçimlerinin hemen ardından yapılan polisiye kontroller, demokratik kamuoyunda geniş tepkiyle karşılanarak,  SPD Eyalet Hükümetinin iki yüzlü davrandığı ve Afrikalı mültecilerin renginden dolayı kimlik sorgulamasına maruz kalmaları " insanlık dışı ve ırkçı" olarak değerlendirilmişti.