Göçmenler Birliği Uyum ve Danışma Merkezi (EWB) öncülüğünde Elmshorn ve çevre ilçelerde başlatılan Almanca ve uyum kursunu başarı ile tamamlayan kursiyerlere  diplomaları EWB'nin Müdürü ve Kurs Koordinatörü Neslihan Öznarin, Dernek Başkanı Hayri Öznarin, Alman Sosyal Demokrat Parti (SPF) Federal Meclis milletvekili Ernst-Dieter Rossmann tarafından verildi.

EWB Müdürü ve Kurs Koordinatörü Neslihan Öznarin, Almanca dilinin önemine dikkati çekerek, uyum kursları sonunda alınan belgelerin Almanya'da süresiz oturum izni alma ve Alman vatandaşlığına başvurmada kolaylık sağladığını söyledi.

Kurslara on üç farklı milletten toplam 24 kursiyerin katıldığını belirten Öznarin, Almanca öğrenen göçmenlerin iş piyasasında eşit şans elde etme olanağı sağladıklarını ifade etti.

Almanca dilinin önemine değinen Rossmann, uyum kursuna katılanların ‘birer elçi’ olduklarına dikkati çekerek, ‘Farklı dilleri konuşmakla sizler daha avantajlısınız. Farklı dilleri konuşmak bir zenginliktir. Uyum kursuna katılan kuriyerler olarak hem elçi, hem de toplumdaki diğer göçmenlere örnek oluşturuyorsunuz.  Ana dilinizi elbette koruyun. Ancak yaşanılan yerin dilini konuşabilmek, toplumun her alanında kabul görmek demektir’ şeklinde konuştu.

EWB Başkanı Hayri Öznarin ise,  bugüne kadar uyum kurslarının ihmal edildiğini belirterek, ‘"Ancak bunun için geç kalınmadı. Göçmenler için bu kursların büyük bir önemi var. Göçmenlerin kendilerini ifade edebilmeleri ancak yaşadığı ülkenin dilini konuşabilmesi ile mümkün olabilir" dedi.

Uyum ve Almanca kursunu başarıyla tamamlayarak B1 diplomasını almaya hak kazanan en yaşlı kursiyer 59 yaşındaki İran kökenli Amir Zarif, öğrenmenin yaşının olmadığını söyledi.