Bedran Deniz


22 Eylül’de yapılacak seçimler için hazırlanan ve 14 Nisan’da delegelerin oyuna sunulacak program, Willy-Brand-Haus’daki genel merkez binasında basına tanıtıldı. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve başbakanlık adayı Peer Steinbrück tarafından tanıtılan program ile sol vaatler dikkat çekiyor.

Finansal kapitalizmi terbiye etmek, ekonomiyi ve orta sınıfı güçlendirmek, cins eşitliğini sağlamak, adil bir vergi sistemi, sosyal garanti ve emeklilik, farklı ve daha iyi bir Avrupa gibi sloganlarla öne çıkarılan SPD’nin vaatlerinin önde gelenleri şöyle:

• Tüm meslek gruplarını kapsayacak şekilde saat ücreti 8,50  Euro olacak asgari ücret uygulaması

• Kısa süreliğine işe alınanlar ile süresiz kontrat ile çalışanlar aynı ücreti alacak.

• Aylık geliri 3 bin Euro’nun altında olan ailelere aylık 140 Euro daha fazla çocuk parası ödenecek. Yani bu aileler 315 Euro civarında alırken, yüksek gelirli ailelere 184 Euro verilecek.

• Aşamalı olarak ana okuldan üniversiteye kadar eğitim parasız olacak.

• Yüksek gelirlilere uygulanan vergi oranı yüzde 49 olacak. Bu vergi oranı, yılda 100 bin Euro’dan fazla kazanan bekarlar ve 200 bin Euro’dan fazla kazanan çiftlere uygulanacak. Varlık vergisi uygulaması olacak, ancak bu uygulama orta sınıfı ve ya sadece bir müstakil evi olanları kapsamayacak.

• Şirket yönetimlerindeki kadın oranının en yüzde 40 olması için çaba sarfedilecek.

• Vergi kaçakçılığı ve dolandırıcılığa karşı önlemler sıkılaştırılacak.

• 45 yıl prim ödeyenler 63 yaşından itibaren emekli olabilecek. En az 30 yıl sigortalı çalışmak kaydıyla emekli olmuş kişilere 850 Euro’luk asgari emeklilik maaşı verilecek. Erken emeklilikte yaş 60 olacak, ancak emeklilik maaşı daha attraktif olacak.

• Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Parlamentosu tarafından seçilecek ve AP’nin yasama gücünün arttırılması için çalışılacak.

SPD’NİN SOL PARTİ PLANI’NIN PARÇASI

Sosyal Demokratların seçim programının 2009 seçimleri ile aynı kaygılarla hazırlandığı gözden kaçmadı. SPD, 1998-2005 yılları arasında iktidar olan dönemin başbakanı Gerhard Schröder’in liberal politikaları nedeniyle Sol Parti’ye kayan sol seçmeni tekrar geri kazanmak istiyor. Son seçimlerde de sol ve adil bir program iddiasına rağmen yüzde 23 oy ile tarihi bir yenilgi alan SPD, Sol Parti’nin yüzde 11,9 ile sol seçmenin ikinci adresi olmasının önüne geçememişti. 2009 seçimlerine sol seçmenin sandığa gitmemesi nedeniyle seçimlere katılım  yüzde 72 gibi düşük bir oranda gerçekleşmişti.

 Seçimlerden sonra Birlik90-Yeşiller Partisi ile koalisyon hükümeti kurmayı planlayan SPD’nin önündeki tek engel de, anketlerdeki oy oranı yüzde 7-8’lere kadar düşse de yine Sol Parti olacak. Bugüne kadar yapılan seçim anketlerine göre, SPD-Yeşiller ve Sol Parti’nin oyları toplamda yüzde 48-50 civarında ve rahatlıkla iktidar olmaya yetiyor. Ancak SPD, Sol Parti ile aynı hükümette yer almayı kesinlikle reddediyor.

Başbakan Angela Merkel’in üyesi olduğu Hristiyan Birlik Partileri  CDU ve CSU yüzde 39-42 bandında görünüyor. Merkel’in iktidar ortağı Hür Demokrat Parti’nin (FDP) yüzde 5 olan seçim barajını geçip geçemeyeceği de belirsiz.

SPD’nin sol seçmeni cezbetmeyi amaçlayan seçim programı ile hedefinin hiç bir şekilde iktidar olamayacak olan Sol Parti’yi barajın altına çekme ve böylelikle iktidara gelmek olarak özetlemek de mümkün.