Süheyla Kaplan

Berlin'de yaklaşık 100 Alman solcu, bugün sabah Berlin Ensemble Tiyatrosu'nda düzenlenmek istenen Sarrazin'in okuma etkinliğini protesto gösterisinde bulundu. Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı etkinlik öncesi, tiyatro önünde toplanan bir grup gösterici, Bertol Brecht'in mirasını taşıyan bir yerde „ırkçı, faşist birinin" okuma etkinliğinde kitabını tanıtmasına izin vermek istemediklerini bildirdi.


Okuma etkinliğinin başlamasından kısa bir süre sonra, Alman ve Türkiye kökenli göstericiler, sahnede Sarrazin'i „Biz üreme makinasıyız, Biz sebzeciyiz, manavız“ şeklinde bağırarak, protesto ettiler. Okuma etkinliğini düzenleyen yetkililer ile göstericiler arasında çıkan tartışmadan sonra, okuma etkinliği iptal edildi.


SPD Berlin eyalet parti Başkanı Jan Stöss, twetter hesabından yaptığı açıklamada, “Sarrazin'i madem partiden atamıyoruz, hiç olmazsa kendisini tanıtmak için sahnede yer vermeyelim“ dedi.



SARRAZIN NE DEMİŞTİ ?


Sarrazin, Berlin Duvarı’nın yıkılmasının 20’inci yıl dönümü nedeniyle yayımlanan “Lettre International” adlı kültür dergisine yaptığı röportajında, “Yanlış politikalardan dolayı sayıları artan bu kentteki Türk ve Arapların büyük çoğunluğunun manavlıktan başka üretim işlevi yok” dedi.

Eğitimliler gelmesin

 Yüksek eğitimlilerin dışında Almanya’ya yabancıların gelmesine ve göçmenlere sosyal yardım verilmesine de karşı çıkan Sarrazin, Türk gençlerinin kültürlerinden dolayı kadın öğretmenlerini dinlemediklerini öne sürerek, bunu skandal olarak niteledi. 

Başörtülü kızlar üretiyorlar

“Devletten geçinen, bu devlete karşı çıkan, çocuklarının meslekleri için yeterince ilgilenmeyen ve sürekli başörtülü yeni küçük kızlar üretenleri kabul etmek zorunda değilim” ifadesini kullanan Sarrazin, Türklerin fazla doğum oranıyla Alman nüfusu geçmeyi denediklerini ileri sürdü. Sarrazin, alaycı bir üslupla “Eğer Almanlardan IQ olarak yüzde 15 daha zeki olan doğu Avrupalı Yahudiler olsaydı bu hoşuma bile giderdi” diyerek ırkçılık yaptı.

Başka yere gitsinler 

“Buraya bir katkısı olan ve bir yere ulaşmak isteyen herkes hoş gelmiştir. Diğerleri başka yere gitsin” diyen Sarrazin, Berlin’in hiçbir zaman Berlinliler tarafından kurtarılamayacağını, eğitim gören insanların kuşaktan kuşağa “aptallaştığı”, Berlin’in, 1950’lı yıllarda New York’ta olduğu gibi entelektüel kesimin ithal edilmesine ihtiyaç duyduğunu savunmuştu.