Hamburger Morgenpost gazetesi "Tahmin edilenden daha fazla nüfuz" başlığını taşıyan yorumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk ekonomisinin büyüme eğiliminden çıkmasıyla yüzünü yurtdışına yönelttiğini belirtiliyor.

Christian Burmeister imzalı yorumda, "Taraftarları arasında Erdoğan'ı popüler kılan refahtı. Ancak bu artık sona erdi ve Ankara artık yabancıların ülke istikrarına fayda sağlayacağını fark etti" deniyor. Yorum şöyle devam ediyor:

"Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Berlin'i ziyaret etmesi bu konuda odakta özellikle Almanya'nın olduğunu gösteriyor. Federal hükümetin nüfuzu demek ki tahmin edilenden fazla. Tabi Türk hükümeti bunu hiçbir zaman kabul etmeyecektir. Zira Erdoğan "onun" Türkiye'sinin Avrupa'ya ihtiyaç duymadığını çok defa tekrarladı. Ancak Almanya buna rağmen daha güçlü işbirliği önermeli. Tabi belirli şartlar altında. Bu şartlar arasında örneğin idam cezasının yeniden uygulanmaya konmaması ya da gazetecilerin serbest bırakılması yer alabilir. Ancak Türkiye ekonomik açıdan yeniden hız kazanmak istiyorsa öyle ya da böyle bir rota değişikliğine gitmeli. Zira şimdilerde artık sönmüş olsa da ülkenin AB'ye üyelik hedefi yıllarca yabancı yatırımcıları ülkeye çeken önemli nedenlerdendi."