Bakan Zeybekci görüşmenin ardından Türkiye'nin Berlin Büyükelçilik binasında Almanya'da yaşayan Türk iş çevresiyle biraraya geldi. Büyükelçilikteki toplantıda Türkiye ekonomisini ve güncel konuları değerlendiren Nihat Zeybekçi, toplantının son bölümünde konukların sorularını cevaplandırdı.

TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİ STRATEJİK BİR YÜRÜYÜŞ

Konuşmasına Türkiye AB ilişkilerini değerlendirerek başlayan Zeybekci, Avrupa Birliği üyeliği sürecinde gelinen noktadan Türkiye'nin mutsuz olduğunu söyledi. Gelinen noktadan mutsuz ama ümitsiz olmadığına değinen Zeybekçi, "Bu yürüyüşten asla vazgeçmeyeceğiz. İşte, Güney Kıbrıs 5 faslı bloke ettiği, Yunanistan 8 faslı bloke ettiği, Fransa bilmem kaç tane faslı bloke ettiği zaman biz Alman dostlarımızın gözlerinin içine bakıp sadece gülümsüyoruz. Birbirimizi kandırmayalım. Ama buna rağmen asla vazgeçmeyeceğiz. Çünkü bu bir stratejik yürüyüş. Türkiye için tam üyelikten daha önemli olan, tam üyelik sürecini tamamlamaktır. Tam üyelik sürecini tamamladıktan sonra, tam üye olup olmamak bizim için önemli değil. Önemli tabi ki, ama o kadar önemli değil" dedi.

SURİYE'DE YAŞANANLARDAN DOLAYI TÜRKİYE SUÇLANAMAZ

Suriye'de yaşanan problemlerden dolayı hiç kimsenin Türkiye'yi suçlayamayacağını vurgulayan Nihat Zeybekci, farklı bir algı yönetiminin yürütüldüğünü belirtti. Kobani'de sivil bir tek vatandaşın kalmadığını iddia eden Zeybekci orada İŞİD örgütü ile diğer taraflardan çarpışan insanların bulunduğunu söyledi ve Kobani'den 200 bin insanın Türkiye'ye sığındığını hatırlattı.

SENARYOSU YAZILMAYAN OYUNLARDA TÜRKİYE OLMAZ

Türkiye'nin Suriye'ye girip İŞİD ile mücadele etmesini isteyenlere de seslenen Zeybekci "Peki girelim, orada düzeni sağlayalım, tehlikeye girelim, savaşalım. Ama sonrasını söyleyin bana. Sonrası söylenmeyen, sonraki projeleri açıkça telaffuz edilmeyen, yani senaryosu yazılmayan, senaryosunda olmadığı oyunlarda Türkiye'nin olmasını kimse beklemesin. Nasıl ki bir Aman vatandaşının hayatı Almanya için çok kıymetli, bizim vatandaşımızın da hayatı bizim için çok önemlidir. Bu nedenle Türkiye bundan sonraki süreçte bu duruşunu böyle devam ettirecektir" ifadelerini kullandı.

GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI YENİLENMELİ

Toplantının sonunda Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel'le görüşmesini değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, şöyle konuştu: "Sayın Gabriel'le görüşmemizin önemli maddelerini, Gümrük Birliği, Amerika ile Avrupa arasındaki TTIP görüşmeleri, Türkiye'yi ilgilendiren bölümleriyle ilgili endişelerimiz, bu görüşmelerin içinde yer almak istememiz gibi konular teşkil etti. Biz bu konuları Avrupa Birliği'nin tamamıyla zaten uzun süreden beri görüşüyoruz. Avrupa Birliği ile varmış olduğumuz mutabakat, Gümrük Birliği Anlaşması'nın yenilenmesi gerektiği şeklindedir. Bu anlaşmanın güncellenmesi, update edilmesi gerekir. Türkiye'nin karar mekanizmasına hiç katılmadığı, AB'nin üçüncü ülkelerle imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye edilgen bir şekilde doğrudan taraf olurken, o ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzalayamamasını biz kabul edilebilir olarak görmüyoruz. Bütün bunları biz Gümrük Birliği Anlaşması çerçevesinde yerine getirdik ve bir şekilde Türkiye'nin bundan kazanımları da oldu. Ama gelmiş olduğumuz noktada durum son derece farklı artık. Avrupa Birliği ile ABD, TTIP (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması) görüşmeleriyle artık tam anlamıyla ticari ve ekonomik bir entegrasyona geçiyor. Gümrük Birliği Anlaşmamız nedeniyle, AB ile ABD arasındaki anlaşma sonucunda, Türkiye tarafının ekonomik olarak ABD'ye kapılarını otomatik olarak açması şeklinde sonuçlanmasının kabul edilemez olduğunun altını çizdik. Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın sürdürülemez hale gelebileceğini paylaştık. Sayın Gabriel'le varmış olduğumuz mutabakata göre Almanya, Türkiye'nin Gümrük Birliği'nin yenilenmesi ile ilgili talebini destekliyor. TTIP görüşmelerinde Türkiye'nin otomatik olarak taraf olması gerektiğini, Türkiye'nin TTIP anlaşmalarından dolayı mağdur olmaması için sürekli işin içinde olması için gayret edeceklerini, süreçte sürekli Türkiye'yi bilgilendireceklerini söyledi. Aramızda bir mekanizma kurma kararı aldık. Hemen önümüzdeki haftalarda Almanya'dan bir teknik heyet ülkemize gelecek. Ardından bizim heyetimiz buraya gelecek."