Dünyanın en büyük gıda fuarı Anuga'ya katılan Türkiye kökenli işadamları çifte standarta maruz kaldıklarını dile getirerek Almanya'nın vize politikasını eleştirdiler. Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye uyguladığı zeytinyağı kotası ise zeytinyağı üreticisini mağdur ediyor. 9 Ekim Çarşamba akşamına kadar açık olacak ve 6 bin 700 firmanın katıldığı fuarda Türkiye 238 firmayla temsil ediliyor.

 

İstanbul Ticaret Odası Başkan yardımcısı Dursun Topçu, Almanya'nın vize politikasını eleştirerek şunları söyledi: “Bu fuardaki firma sayımızı arttırabiliriz ama yer sorunumuz var. Alabildiğimiz alan bu yıl 4 bin 500 metrekare. Firma sayımızda yüzde 30 artış olduğu halde toplam alanımız aynı, bu sorunu da firmaların stantlarını küçülterek aşmaya çalıştık. Gelecek yıllarda daha büyük alan alıp firma sayımızı 300-400'lere çıkarmak istiyoruz. Bunun dışında en büyük sorunumuz vize sorunu. Bazı arkadaşlarımıza fuar süresi boyunca yani birkaç günlük vize vermişler. Bu kişiler ticaret yapan ve Almanya'ya ekonomik katkı sağlayan kişiler. Vize konusundaki sıkıntımız yıllardır devam ediyor ancak bu sorunu bu gelişimizde daha çok hissettik. Girişte işadamlarının uçak biletlerine bakıyorlar, kredi kartlarına bakıyorlar. Almanya'nın artık bunları aşması gerekiyor, Türkiye'nin durumu artık birçok Avrupa ülkesinden daha iyi durumda.”

 

Zeytin ve Zeytinyağı Grubu Başkanı Hakan Özdolgun ise Avrupa'nın Türkiye'ye uyguladığı kotanın haksız rekabete sebep olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “Türkiye'nin AB ile imzaladığı gümrük birliği anlaşmasına zirai ürünler dahil olmadığı için Türkiye birçok üründe yüksek vergiler ödüyor. Bu ürünlerden bir tanesi de zeytinyağı, zeytinyağında yaklaşık 1,3 Euro civarı bir vergi söz konusu. Bu vergiden dolayı şişelenmiş olarak AB içine zeytinyağı satılamıyor. İtalya ve İspanya gibi ülkeler bizden zeytinyağını dökme olarak satın alıp AB dışındaki üçüncü ülkelere satıyorlar. Bu Türkiye açısından büyük bir sorun. Türkiye AB üyesi olsa bu sorun ortadan kalkacak. İkinci büyük sorun ise kota sorunu. Türkiye'nin yüzde 1'i kadar zeytinyağı üreten ülkelerin bile ülkemizden daha büyük kotaları var. Bu sorunları aşmak için sorunları her platformda dile getiriyoruz.”

 

Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih Islıel, su ürünleri ihracatındaki hedeflerini daha da arttırdıklarını belirterek, “Amacımız su ürünlerini ihracatının önünü açmak ve sektörümüzü daha iyi yerlere götürmek. Türkiye'de genel olarak 70 – 80 bin ton su ürünleri ihracatı gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin 2013 yılı su ürünleri ihracatı hedefi 550 milyon dolar. İhracatımızın önemli bölümünü Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Türlerimiz ağırlıklı olarak levrek, çupra, alabalık. Anuga Avrupa'nın en önemli gıda fuarı, burada yer alarak ürünlerimizi tanıtma hedefindeyiz. Pek çok başka fuarlara da katılıyoruz” dedi.