Bir süre NSU başsanığının kaldığı cezaevinde onu yakından izleyen Alman gazeteci Astrid Ebenhoch, "Mahkeme huzurunda adeta tiyatro oynuyor. Gerçek Zschäpe cezaevinde tanıdığım kişidir" dedi.

NSU davasının bir numaralı sanığı Beate Zschape, Münih’deki Stadelheim Cezaevi’nde tutuluyor. Münih’te 6 Mayıs 2013’te başlayan davada hâlâ yargılanması devam eden 41 yaşındaki Zschaepe, duruşmalarda son derece sakin, masum, apolitik, özgüveni olmayan ve zayıf bir kişiliğe sahip olduğunu göstermek için çaba harcıyor.


Verdiği yazılı ifadesinde de sanki kandırıldığını, NSU’nun işlediği suçlarda parmağının olmadığını ve NSU çetesi üyesi sevgilisi Uwe Böhnhardt’ın kendisine şiddet uyguladığını, kendisinin mağdur olduğunu portresini çizdi.

Beate
Zschäpe’nin mahkeme salonunda sergilediği bu görünümün tam tersini ise cezaevinde yaşadığını onunla birlikte kalan eski bir mahkûm anlattı. Zschaepe’nin mahkemedeki davranışlarının tamamının oyun olduğunu söyleyen eski mahkûm Astrid Ebenhoch, “O, cezaevinde bir kraliçe gibi. Film yıldızı ve şef karışımı biri gibi yaşıyor. Özgüveni çok yüksek” dedi.

ÖZEL MUAMELE GÖRÜYOR

Zschaepe ile bir süre Stadelheim Cezaevi’nde karşılıklı hücrede kalan Ebenhoch, Die Zeit Gazetesi’ne Zschaepe’nin cezaevindeki tutumunu, diğer mahkûmlarla ilişkisini, tanınan ayrıcalıkları ve insanları kendisine nasıl bağladığını detaylarıyla anlatı.

Ebenhoch, “Avluya çıktığında insanlara hukuki hakları hakkında bilgi veriyor. Camını açıp yüksek sesle diğer mahkûmlarla konuşuyor. Normalde bu yasak. Başka bir mahkûm yapsa 24 saat pencere açmama cezası veriliyor. Başka yaptırımlar uygulanıyor. Ancak Zschaepe’ye bu yaptırım uygulanmıyor” dedi.

Bir internet sitesinde gazeteci olarak çalışan ve işlediği bir suçtan dolayı cezaevine girdiğini anlatan Ebenhoch, “Benim gazeteci olduğum cezaevinde hemen yayıldı. Göçmen kökenli mahkûmlar bana gelip Zschaepe’nin özel muamele gördüğünü ve kraliçe gibi olduğunu anlattıklarında inanamamıştım. Ancak daha sonra olanları gözlemlediğimde anlatılanlar doğruydu” dedi.

YARDIM EDİYOR YÖNLENDİRİYOR

Zschaepe’nin özellikle cezaevinde zayıf karakterli ve yoksul mahkûmlarla ilişki kurduğunu, onları yönlendirdiğini belirten Ebenhoch, şöyle devam ediyor: “Bu tür insanlara yardım ediyor. Sigara veriyor. Dışarı çıktıklarında gidip yardım alacakları kişilerin adresini veriyor. Yönlendiriyor. Özellikle uyuşturucu bağımlılarına yardım ediyor. Göçmen kökenli bir mahkûm Zschaepe’ye Nazi deyip yere tükürmüş. Bu yüzden birinci katta kalan o mahkûma üçüncü kattaki uyuşturucu bağımlıları kaynar su döktüler Penceresine şeker ve un attılar.”

Göçmen kökenli mahkûma bu şekilde davranılmasının Zschaepe’nin hoşuna gittiğini belirten Ebenhoch, Zschaepe’nin içeride çok mutlu olduğunu, mahkemenin ardından cezasını çekmek için sevenlerinin çok olduğu Zwickau’daki bir hapishaneye nakil edilmeyi beklediğini söyledi.