Video, sosyal medyada büyük ilgi gördü. Bu ilgi sayesinde video 10 bin kez paylaşıldı, 20 bin kez de beğenildi.

Ancak video çok sayıda olumlu yorumun yanı sıra eleştiri de aldı. Bunun üzerine DB hakaret içeren yorumları silmek zorunda kaldı.

53 saniyelik videoda başörtülü bir üniversite öğrencisi, DB’nin hızlı treni ICE’de seyahat ederken, kendisiyle aynı vagonda bulunan Alman üniversite öğrencisine sınava hazırlanması için yardımcı oluyor. Fakat bu o kadar doğal bir şekilde gerçekleşmiyor.

Videonun başlangıcında Alman öğrenci başörtülü kadını görünce içinden şu soruları soruyor: “Bu başörtüsünü niçin taşıyor? Buna mecbur mu? Bunu istiyor mu? Yoksa bu ailesinin veya kocasının isteği mi? Ayrıca bu okuduğu da ne? Herhalde Kur’an’ı okuyordur. Her neyse, bana ne, yarın anatomi sınavım var ve konsantre olmam lazım.”

Bu düşüncelerden sonra dizüstü bilgisayarına yaklaşan Alman genç, bu kez farkında olmadan sesli düşünmeye başlıyor ve şu soruyu soruyor: “Bu nucleus proepticus nerede bulunuyor acaba?” Soruyu duyan başörtülü genç kadın cevap veriyor: “Hipotalamus’ta bulunuyor. Son sömestrde ben de görmüştüm.”

Üniversitelik kadın bu sözün üzerine elindeki kitabı masanın üzerine bırakınca Alman gencin şaşkınlığı daha da artıyor. Çünkü kitabın üzerinde ‘İnsan Anatomisi Atlası’ yazıyor. Videonun geriye kalan kısmında ise başörtülü genç kadın Alman öğrenciye nucleus proepticus hakkında bildiklerini paylaşıyor.

Bu esnada ekranda DB’nin sloganı yer alıyor: “Daha Çok Hoşgörü Zamanı- Bu zaman sana ait” Böylelikle DB bir taraftan hoşgörüyü teşvik ediyor bir taraftan da vagonlarındaki konforun ders çalışmaya elverişli olduğu mesajını vererek reklamını yapıyor.

Alman Demiryolları bilet fiyatları oldukça pahalı olsa da, her gün 7,3 milyon insan bu şirketin trenlerine biniyor. Bu insanların farklı farklı din, milliyet,cinsiye ve yaş grubuna mensup olduğunun farkında olan Alman Demiryolları, müşterilerinin çeşitliliğini baz alarak hem kendi reklamını yapmış hem de bu çeşitliliğin daha iyi bir birliktelik sayesinde yaşamasını teşvik etmek istemiş.

DB bu reklamı özellikle sosyal medya kanalları için çekmiş. DB’nin halkla ilişkiler müdürü Antje Neubauer, konuyla ilgili açıklamasında, bu gibi videolarla toplumun güncel hayatını yansıtan bu gibi önemli tren hikayelerinin her geçen gün arttığını söyledi. DB’nin şehirlerarası ulaşım pazarlama başkanı Michael Peterson ise şirket olarak misafirperverlik, çağdaşlık ve güvenilirlik gibi değerleri aktarmak istediklerini ifade etti ve dünya çapında en iyi yaptıkları şeyin insanları birleştirmek olduğunu ve bu videonun da aynı amacı taşıdığını dile getirdi.

Videodan Ogilvy & Mather Frankfurt adlı ajans sorumlu. Ajanstan Roland Stauber de video ile ilgili açıklamasında, hoşgörüsüzlüğün arttığı bir zamanda önyargı ve dışlamaya karşı verilebilecek tek cevabın hoşgörü olduğunu kaydetti. Stauber’e göre video bu yüzden sadece DB’nin bir reklamı olma özelliği taşımıyor, aynı zamanda düşünmeye sevk eden bir mesaj içeriyor. Simon Oppmann’ın yönettiği çalışmanın yapımcısı ise GK Film Alexandra Franzke.