-Mehmet Atak-



HADD Başkanı Çoştur: ‘’2013 Umut Yılı olmalıdır !’’




Edip Akbayram , Ahmet Kaya  ve Selda’ın seslendirdiği  parçalarının banttan dinletildiği ve fotoğraf görüntülerinin yansıtılmasından sonra bir dakikalık saygı duruşu ile açılan proğram, HADD Başkanı Coşkun Coştur’un konuşmasıyla başladı.  Eski Başkonsolos Ülkü Başsoy, TGH Başkan Yardımcısı Ali Kurtuldu ve Denetleme Kurulu Başkanı Mesut Sipahi, TGH Onursal Başkanı Nihat Ercan ve eşi öğretmen Nebahat Ercan, Lübeck 19 Mayıs Derneği Başkanı Remzi Uysal, Haak-Bir Başkanı Ali Ay, Erkan Erçin, Murat Kaplan, şair-yazar Süleyman Kayhan,  SPD Milletveki Kazım Abacı, SPD Altona meclis üyesi Behçet Algan, Alevi Toplumu Kuzey Temsilcisi Cengiz Orhan  ve diğer dinleyicilere seslenen





HADD Başkanı Coştur, özetle şunları söyledi:
‘’Ülkemizdeki sorunların ortaya çıkış noktasında Uğur Mumcu, hep emperyalizm ve onun yerli işbirlikçilerine dikkati çekmiştir. Emperyalizmin ülke yönetimlerinin, muhalefete ve sivil toplum örgütlerine sızarak nüfuz etmeye, onları dejenere etme görevini yaptığını ifade etmiştir. Son Irak, İran, Libya ve Suriye örneğinde olduğu gibi.. Olaya bu açıdan bakıldığında Uğur Mumcu’nun katilleri bellidir.’

Atatürk’ün Bursa  Nutku’ndan da alıntı sunan Coştur, Uğur Mumcu’nun da Atatürk’ün o nutukta tarif ettiği bir devrimci olduğunu vurguladı. 1990’yıllarda görülen cinayetlerin 2000- 2012 yılları arasında seyir değiştirerek, sahte CD, kayıt ve görüntülerle, insanları  toplama kamplarında tecrit edip ‘Dikensiz gül bahçesi’ yaratma devrine devrine dönüştüğünü belirterek, ‘’2013 ise Umut Yılı olmalıdır. Bizler cesurca duruş sergilediğimizde, o zaman Uğur Mumcu’nun da ruhu şad olacaktır’’ şeklinde konuştu.

HAAK-BİR KORUSU DUYGULANDIRDI


Şef Hasan Şimşek yönetiminde sahne alan Haak-Bir Korosu, günün manasına uygun 2 parçadan oluşan bir proğram sundu. Milyonların dilindeki ’Aldırma Gönül’ bestelendiğinde çoğu dünyada olmayan koro elemanları,  dinleyenlerin hafızalarını nereye götürdüklerinin belki de bilincinde olmadan bu parçayı pürüzsüz bir  sesle icra ettiler. Parçanın son kıtasında gözler iyice nemlenmişti..  Ama ‘Bir Pazar sabahıydı Ankara Kar altında.. Uğurlar olsun’a sıra geldiğinde, bu defa bambaşka duygular başka yönlere kaydı..

Dr. Etem Ete: ‘’3 yıl sonra İslam Cumhuriyeti mi ?’’





Uğur Mumcu’yla arkadaşlığı uzun yıllara dayanan Dr. Etem Ete, bu müzenin  Müdürü Uğur Mumcu hayranı  Prof. Köpke’ye  teşekkür ederek başladığı konuşmasında,  Haak- Bir Korosu’nun seslendirdiği ‘Aldırma Gönül’’ün’ün sözlerinin ,  vaktiyle Sinop Cezaevi zindanında yatan Sabahattin Ali'ye ait olduğunu  belirterek,  bugün çok duygulandığını söyledi. Uğur Mumcu’nun hayatından bazı tanımlamalar sunan Dr. Ete, Türkiye’ye gidildiğinde ziyaret edilmesi gereken yerler arasında şimdi müze olan Sinop Cezaevi’nin de mutlaka görülmesi tavsiyesinde bulundu. Bilindiği gibi, TV’de  önceki yıllarda izlenme rekorları kıran ‘Parmaklıklar Ardında’ adlı dizi de bu kötü ünlü cezaevinde filme çekilmişti.

Dr. Ete Ete, bir Alman TV Dergisi yazarının,  ‘’3 yıl sonra T.C. bir İslam Cumhuriyeti olacaktır’’ cümlesini yazısında kullandığını  ifade ederek, bu söz karşısında irkildiğini söyledi.




Programın son bölümünde konuşan Şair-Yazar Süleyman KayhanUğur Mumcu’nun Almanya’ya geldiği yıllarda, dernek olarak 2 özel polis tahsis ettiklerini ve Mumcu’nun ‘’Bizi devletimiz korumuyor ama Atatürkçüler koruyor. Bundan dolayı çok teşekkür ediyoruz’’ dediğini nakletti.