Gülmen ve Özakça'nın, işlerini geri alma talebiyle eylemleri Ankara'da İnsan Hakları Anıtı önünde 200 gün önce başlamıştı.

Almanya'nın Hamburg kentinde Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın tutuklanmasını protesto amacıyla, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH) üyelerince açlık grevi başlatıldı.

Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Sternschanze semtinde MİG-Zentrum adlı dernekte başlatılan açlık grevinde 13 eylemci yer alıyor.

ADKH üyeleri tarafından başlatılan açlık grevine, Avrupa Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) ile Hamburglu eğitimci ve sanatçı Leman Stehn destek veriyor. Hatırlanacağı üzre ADKH, 1996 ve 2000 yıllarında cezaevlerinde tecrit ve baskılara karşı başlatılan Ölüm Orucu ve 2010'daki büyük Tekel direnişi ile dayanışmak için Avrupa ülkelerinde açlık grevleri düzenlemişti

HAK GASBINA UĞRAYAN EĞİTİMCİLERİN SESİNİ DUYURMAK İSTİYORUZ

Neden açlık grevi yapıyorsunuz? sorumuza yönelik iktisatçı Gülay Sözsahibi (30) şunları söyledi: "OHAL kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlerinden ihraç edilen ve işlerine dönmek için Ankara İnsan Hakları Anıtı önünde 75 gündür açlık grevi yaparken gözaltına alınarak tutuklanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın, haklı taleplerine destek olmak için buradayız. Açlık grevindeki iki eğitimcinin hukukun ayaklar altına alınarak tutuklanmalarını kınıyoruz. Onların şahsında, hak gasbına uğrayan on binlerce eğitimcinin yalnız olmadıklarına dikkat çekmek, onların yurtdışındaki sesi olmak ve bunu Alman kamuoyuna duyurmak için açlık grevi yapıyoruz."

TÜRKİYE KÖKENLİ MİLLETVEKİLLERİ EYLEMİMİZE DUYARSIZ KALDILAR

Açlık grevine destek nasıl? şeklindeki sorumuza yönelik ise Kureyş Can, (61) şunları söyledi: "Açlık grevinin başladığını sosyal medya paylaşımları sonucu duyarak bizleri ziyaret eden çok sayıda kişi oldu. Öte yandan çalıştıkları için veya işlerinden dolayı gelemeyenler de mesaj ve telefon aracılığı ile eylemimize destek sunduklarını ilettiler. Hamburg Eyalet Parlamentosu'ndaki Türkiye kökenli milletvekilleri ise, ne yazık ki açlık grevi eylemimize duyarsız kaldılar. Bunun Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından son yapılan 'baskı' şeklindeki açıklama ile bir ilgisi var mıdır? bilemiyoruz. Son dönemlerde Türkiye'deki siyasal gelişmelere yönelik duyarsızlıkları dikkat çekicidir. Elbetteki kimseye özel davetiye çıkartmadık ama, Türkiye kökenli göçmenlerin oylarını alan eyalet parlamentosu milletvekillerinin, bizleri görmezden gelen tutumlarını da anlamakta güçlük çektiğimizi söylemeliyiz." 

Açlık grevi ile dayanışmak için miting çağrısı yapıldı.

Hamburg'da 7-8 Temmuz 2017 tarihlerinde düzenlenecek olan G20 zirvesine karşı protesto çağrısına öncülük eden, Alman Küreselleşme Karşıtı Çalışma Grubu Attac ile birlikte bugün saat 13:00’te Hamburg Merkez Tren İstasyonu (HBF) karşısındaki, SATURN adlı elektronik eşya satan alışveriş mağazası önünde, bir miting düzenleneceği açıklandı.

Mitingin şehrin en işlek yeri olan Mönckebergstraße üzerinden devam ederek, Dammtor semtindeki Türk Başkonsolosluğu (Tesdorfstr) önünde son bulacağı duyuruldu.