Sevgili okuyucular,



Komşumuz Yunanistan önceki dün, 25 Ocak 2015 Pazar, Parlamento seçimlerini yaptı. Avrupa Birliği ülkelerinin Asya’ya açılan kapısı Yunanistan, uzun yıllardır ekonomik krizle boğuşan, ‘kemer sıkma’ politikalarıyla, yaşanmaz bir ülke konumunda bulunan Yunanistan da, halk kendi gelecekleri için en doğru kararı vererek, bu kez kurtuluş, SOL dadır diyerek, Avrupa da bir ilke imza attı.



Yunanistan halklarının kader birliği oluşturarak, SRYIZA önderliğinde iktidar yürüyüşleri, 25 Ocak 2015 Pazar günü meyvelerini vermiş ve iktidara taşınmasının önünü açmıştır. Yunanistan, müstakbel hükümet SRYIZA, müstakbel başbakan, Alexis Çıpras la yöneltilmeye ve içinde bulundukları, ekonomik ve siyasal krizden çıkmaya hazırlanmaktadır.



Tek kelimeyle açıklamak durumunda olduğumuzda, Yunanistan içinde bulunduğu kriz ortamından, ‘kemer sıkma’ politikasından, krizin yarattığı yoksulluktan, sağlıksız yaşam koşullarından, yoksulluktan, açlıktan kurtulmanın, sadece SOL a, destek ve güvenleri ile kanıtlamışlardır.



Avrupa Birliğini denetimleri altında bulunduran, başta Almanya, Fransa olmak üzere, batı sermayesinin, Yunanistan halkına zoraki dayattıkları, TROYKA adı altında, açı reçetelerin sonunun geldiğini söylersek, yanılmış olmalıyız.



Bu durum, Avrupa ve vahşi batının sermaye çevrelerini önemli derecede rahatsız edeceğe benzemektedir. Her zaman kazanmaya, sermayelerini kartopu gibi büyüyerek katlanmasına alışmış olan vahşi batı ve Avrupa sermayesi, bu kez Yunanistan da sert bir kayaya çarptı desek yerindedir.



Avrupa, batı sermayesi ve sermayenin Yunanistan’daki, işbirlikçileri kara-kara düşünmeye başlamışlardır. Yunanistan halkı, sermaye ve Yunanistan’daki işbirlikçi kenelerin vücutlarına yapışmış, kanlarını emmelerine, zehirlemelerine dur demiştir.



Son beş yıldır acı reçetelerle Yunanistan halklarına yaşamı çekilmez kılan, tarihinde intihar vakalarının en yüksek olduğu bir süreci yaşatan, vahşi kapitalizme ve TROYKA olarak bilenen ekonomik faşizme dur diyerek, kırmızı kart göstermişlerdir.



Alexis Çipras, SRYİZA önderliğinde SOL koalisyonun önünde zor, çetin ama onurlu bir görev durmaktadır. Yunanistan son yıllarda, ekonomik olarak iflasın eşiğine getirildiği, uluslar arası kamuoyunun bilgisi dâhilindedir.



Zor, çünkü ekonomik dar boğazdan kurtulmak ve Yunanistan halklarının yaşam koşullarını yeniden eski durumuna ve günün koşullarına uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Onurlu, çünkü Yunanistan halkları, SRYİZA’ya güvenini ve beklentilerini verdikleri oylarıyla, destekleriyle SOL ve Sosyalistleri onurlandırmışlardır.



AVRUPA ÜLKELERİ İÇİN BİR UMUT!



SRYIZA Avrupa ülkeleri için bir umut olabilir mi? Evet olabilir!



Avrupa’nın birçok ülkesinde ekonomik ve siyasi kriz yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Krizin faturası bu ülkelerde yaşayan halklara, emekçilere çıkarılarak, halkların, emekçilerin ve yoksul kesimlerim yaşamları çekilmez bir hal aldığı bilinmektedir.



Ekonomik ve siyasi kriz, Avrupa halklarının kaderi değildir. Krizin sorumlusu halklar ve emekçiler değil, Avrupa ülkelerini yöneten, kendilerini sermaye sahiplerinin insafına bırakmış, basiretsiz iktidarlardır. Bu iktidarların, genellikle Sağ iktidarlar olduğu veya Sol gösterip Sağ vuran sermaye temsilcilerinin kuklaları durumunda olan politikacılar olduğunu Avrupa halkları da bilmektedir.



Yunanistan da, SRYİZA önderliğinde zafer elde eden SOL koalisyon güçleri, Avrupa’nın diğer ülkelerinin halkları için bir umut olması ve yol gösteren ışık olması muhtemeldir.



Neden olmasın? Bugün İspanya, Portekiz vb. ülke halklarının sokaklarda haykırışları bizlere yeni bir dünyanın olduğunu, yeni bir yaşamın olduğunu, SOL ve sosyalist anlayışın geleceğe umut verdiğini görmektedir.



Ülkemiz Türkiye, komşu ülke Yunanistan da, doğan umut’u görmelidir!



Ülkemiz halkları, Sağ iktidarların, AKP devletinin uzun yıllardır halkımızı sadaka toplumu ve bir paket makarna, bir kilo şekere mahkûm eden ekonomik politikasına son verdirebilir.



Türkiye emekçileri, ezilenleri, yoksulları, halklarımız, inanın Yunanistan ekonomisi bütün bu zorluklara, iflasa rağmen, Türkiye ekonomisinden daha iyi bir durumdaydı. Yaşam, Yunanistan halkları için, refahın ülkemiz Türkiye koşullarından iki kat daha iyi durumdaydı.



Ama yaşamına, refahına, onuruna sahip çıkan Yunanistan halkları, kendilerini, sadaka toplumuna dönüştürmek isteyen batı sermayesinin işbirlikçisi güçlere kırmızı göstererek dur demiştir.



Bu davranışı onurlu bir davranıştır! Yunanistan halklarının, bu davranışı halklarımız tarafından selamlanmalıdır!



Ülkemiz AKP devletinin, yeşil sermaye güçlerinin karlarını katladığı ama halklarımızın sadaka toplumu haline getirildiği bir ülke haline dönüşmüştür. AKP devletinin uyguladığı, eğitim, sağlık, emekçilere yaklaşımı, örgütlenme haklarına bakışı, inançların kendilerini özgürce ifade etme, farklı etnik toplulukların yaşamsal hakları, vb.



konularda, ülkeyi yaşanılmaz haline getirmiştir.



Adeta korku toplumu, AKP devletinin imparatorluk hayranlığı, siyasallaşan İslam, ülkede yaşayan tüm farklı toplulukların, farklı düşünsel eğilimlerin dahi ötekileştirilerek baskılandığı bir ülke halindeyiz.



Yolsuzluğun, rüşvetin, ihaleye fesat karıştırmanın, kamu mallarını talan etmenin, başbakanın, bakanların, çocuklarının suç ortakları oldukları ama yargılamadıkları bir ülke durumundayız.



Kısaca, bir tek ifade ile açıklamak istersek, AKP faşizmidir.



Ülkemiz halkları bu vb. Sağ, siyasal İslam, gerici yobaz, faşist, halkları, emekçileri yoksulluğa, yolsuzluğa ve sadaka toplumu olmaya mahkûm eden sistemleri hak etmemektedir.



Komşu ülke Yunanistan halkının gösterdiği özveriyi, dayanışmayı, mücadeleyi göstererek, hak ettiği yönetimi ve yaşamı tekrardan sağlayabilir.



SOL, Yunanistan da olduğu gibi, Avrupa da, ülkemiz Türkiye de, halklarımızın umududur! Gezi parkı mücadelesi ile birlikte başlayan süreç, halklarımızın da, birçok şeye muktedir olabileceğini kanıtlamıştır.



Yeter ki, karar verelim! Yunanistan halklarının gösterdiği özveriyi gösterelim!



‘’Yoksullar için, emekçiler için özgür bir dünyaya doğru yolun açık olsun kardeşim’’



‘’ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ’’



Bir sonraki yazımda buluşmak üzere,



26 Ocak 2015



Face:aliekber.pektas



Twitter: @AliekberP