Bir yıl daha bitti acısıyla tatlısıyla, yaşadığımız ve yaşayamadığımız onca şeyle.

2019 da yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yeni yıla yeni ümitlerle girdik.

Düğünler, bayramlar, doğanlar, ölenler, gelenler, gidenler..

Hayaller, umutlar yeni yıla yani 2020'ye ertelendi gibi...

Her geçen yıl gibi ve kişiye göre değişse de hem burada Almanya'da hemde Türkiye'de bireysel bazda neşe ve keder arasında gidip geldiğimiz bir yıldı 2019.

Toplumsal, siyasal, ekonomik ve hatta özgürlükler açısından baktığımızda Türkiye'deki muhalif insanlar çok kötü bir yıl yaşadılar bu hiç tartışma götürmez.

Her türlü siyasi, ekonomik ve insani talepleri duvara tosladı, iktidar ne dinledi, ne not aldı nede bu insanlarla empati kurabildi. Sokağa çıkıp bu politikalara itiraz ve isyan edenler en sert şiddetle karşılaştılar.

Almanya’da ise her ne kadar zenginler ile yoksullar arasındaki makas açılsa, emeklilerdeki yoksullaşma gözden kaçmasa da şu anda Almanya’nın en büyük sıkıntısı; Irkçılık, AfD yani Irkçı Almanya için Alternatif Partisinin yükselişi ve mültecileri topluma sosyal uyumu ve onların istihdamıdır.

Sosyal devlet ama hala yerinde duruyor. Hala milyonlarca işsize, yoksula bakıyor devlet.

Örneğin yeni yılda emeklilerin maaşlarına enflasyon oranlarının iki misli olan yüzde 22, 4 oranında zam yapıldı. İşsizlik parası cüzide olsa artacak. Tren biletlerinde yüzde 19 olan katma değer vergisi yüzde 7'ye düşürüldü. Bundan amaç insanların araçlarıyla değil Trenle seyahat edip, doğayı, çevreyi korumaları.

2019 yine yurt dışında yaşayıp Türkiye'den hizmet alan vatandaşlarımız için emeklilikten sağlık hizmetlerine, telefon açtırmadan dövizli askerlik bedeline kadar birçok alanda büyük zamların yapıldığı, elde edilen hakların kaybedildiği bir yıl oldu.

Tüm bunların dışında Almanya’ da 2020 de en çok konuşulacak yeniliklerden biriside Mart ayının başında yürürlüğe girecek olan ‘’ Yeni Nitelikli İşgücü Yasası’’.

Bu yasayla birlikte Almanya’da artık Avrupa Birliği ülkelerinin dışındaki ülkelerin nitelikli işgücüde Almanyada iş bulup çalışabilecek. Bu Türkiye'deki işsiz yada Avrupa’da yaşamak , çalışmak isteyen gençlerimiz için bir fırsat aslında ama insan yineden sevinemiyor.

Çünkü bu bir beyin göçüdür. Bu insanlara ülkenin ilerde ihtiyacı olacaktır.

Bu konuları konuştuğum, buraya gelmek isteyen akademisyen ya da meslek sahibi gençlerimiz ise bana ‘’ doğduğun değil doyduğun yer önemlidir’’ diyorlar.

Peki bu insanlar Almanya’ya gelmek için ne yapmalılar?.

Almanya’nın yurtdışındaki Başkonsolosluklarına müracaat etmeleri 6 aylık iş arama vizesi almaları, en az B 1 seviyesinde Almanca bilmeleri, diplomaları, zertifikaları ve tüm diğer belgeleri tercüme edip denkleştirmeleri gerekiyor.

Yine yeni yıla dönecek olursak Almanya Başbakanı Angela Merkel, yılbaşı akşamı ülke televizyonlarında yayınlanan yeni yıl mesajında, 2020 yılının ülkesi için iyi bir yıl olabileceğini, sağlıklı ve istikrarlı, stabil bir Avrupa Birliği demek iyi bir Almanya demektir. Çünkü biz ülke olarak sadece AB içinde değerlerimizi , çıkarlarımızı savunabiliriz barışı, özgürlüğü ve refahı güvence altına alabiliriz." dedi.

Yine Şansölye Merkel, insanlara barış ve güven içinde bir yaşam şansı, fırsatı verilmesi halinde göçün gerileyeceğini, azalacağını savundu.

Dileğimiz gerçekten 2020 yılının tüm insanlık ve bizler için daha iyi bir yıl olmasıdır.

Ama unutmayalım ki coğrafya bir kaderdir.

Ortadoğu'da kan, gözyaşı bitmiyor.

ABD nin dün Irakt'a İranlı General Süleymani'yi öldürmesiyle şimdi Ortadoğu daha da karışacak. Arap coğrafyalarında devam eden savaş yayılıp Türkiye ve İran’ı da içine alırsa hiç şaşmamak gerekiyor. Onca problemle boğuşan ülkemiz bir savaş alanı haline gelebillir.

Bu nedenle Türkiye’deki AKP politikalarının A'dan Z'ye kadar değişmesi yada yeni bir seçim gerekiyor.

Siyasi nedenlerle içerde tutulan muhalif politikacıların, aydınların, gazetecilerin, sanatçıların, iş insanlarının bir an evvel salıverilmesi lazım.

Muhalif medyaya ağır baskıların, ambargoların mutlaka son bulması, basit bir sosyal paylaşımdan, hakaret içermeyen eleştiriden dolayı buradan Türkiye’ye izine giden kendi insanımızın sınırlarda tutulmaması, soruşturma açılmaması, gurbetçi Türkiyelilerin küstürülmemesi, ülkesinden soğutulmaması gerekiyor.

Yani acilen, bir an evvel toplumsal barışın tesis edilmesi gerekiyor.

Tüm bu saydığım nedenlerle ve gerçeklerden uzak dış politikasıyla ne yazık ki Türkiye buradan, Avrupa'dan hiç iyi görünmüyor.

Ben yine de ve her şeye rağmen 2020 yılının bir çok alanda değişim, dönüşüm ve iyileşmenin sağlanacağı, bir çok sevinçlerin yaşanacağı daha güzel bir yıl olacağına tüm kalbimle inanıyorum.

Musmutlu Huzur ve Özgürlük dolu Yeni Yıl Dileklerimle tüm okuyucularımıza, dostlara huzurlu ve keyifli geçecek günlerin bol olduğu güzel bir yeni yıl ve yeni bir hayat diliyorum!