Fulya OMAÇ / İZMİR

Sakız adasının sevilen simalarından Gökçeadalı emekli matematik öğretmeni 79 yaşındaki Anastasios Foutsos (Tassos Fuços) dün (Salı) hayata gözlerini yumdu. Gökçeada’da doğup büyüyen, liseyi İmbroz (Gökçeada) ve İstanbul’da okuyan Foutsos; ailesi mübadele döneminde Yunanistan’ın Sakız adasına giderek, yeni bir hayat kurdu. Burada uzun yıllar matematik öğretmenliği ve Ortaöğretim Müdürlüğü görevlerinde bulunan Foutsos, ayrıca çok iyi Türkçe bildiğinden hem protokolde resmi, hem de adaya gelen turist gruplarında Türkçe çevirmenlik yaptı.

GÜLERYÜZLÜ, İÇTEN VE YARDIMSEVERDİ

Tassos Foutsos ayinede özel açıklamalarda bulunmuştu

Gökçeadalı evli ve üç çocuk babası Tassos Foutsos yıllar içinde birçok Türk dost da edinmişti. Güleryüzü, içten ve yardımsever davranışlarıyla Türklerin de gönlünde taht kurmuştu. Türk dostlarına Gökçeada ve İstanbul günlerindeki anılarını anlatır, bu anıları yad ederken gözlerini nemlenirdi. Foutsos’un vefat haberi Türk dostlarını da derin üzüntüye boğdu. Birçok Türk tanıdığı ‘corono nedeniyle karşılıklı yolcu gemi seferleri durmamış olsaydı, cenazeye katılmak isterdik’ dediler. Sakız adasında yaşayan Türk kökenli bir arkadaşı “iki gün önce birlikte kahve içmiştik. Çok iyi görünüyordu, her zamanki gibi yine tane tane ve yumuşak ses tonuyla yaptığı hoş sohbetinde yine bol bol Türkiye’deki anılarını anlatmıştı. Ayasofya’nın ibadete açılması sonrası yaşanan iki ülke arasındaki gerilim onu çok üzüyordu. İki kıyının her zaman dost olmasını ve ticari anlamda iş birliği yapmasını istiyordu. Dün beklenmedik ani ölüm haberini alınca şok oldum. Tüm adanın sevdiği çok değerli ve yeri dolmaz birisiydi, çok üzüldüm” dedi.

2018’DE ÇEŞME’DE AYİNE KATILMIŞTI

Çeşme ve Sakız adası arasında düzenlenen etkinliklere de katılan ve buralarda da gönüllü çevirmenlik yapan Foutsos, son olarak 2018 yılında Çeşme’deki tarihi Aya Haralambos Kilisesi’ndeki ayine eşi Maria ile birlikte katılmış ve ayin boyunca duygusal anlar yaşayarak, gözyaşlarını tutamamıştı. Ayinde yaptığı özel açıklamada ise şunları söylemişti:

“Eşimin babası Michalis Karaca bu kilisede vaftiz olmuş. Biz hem ayin için, ama aynı zamanda kayınpederimizi de anmak için buraya geldik. Kendisi Çeşme’den Sakız’a gelen çok iyi bir adamdı, adanın en eski ve en iyi tatlıcısıydı. Ölmeden önce çocuklarını çağırdı ve dedi ki; ‘Öldüğümde mümkün olursa bizim mezarlığa değil, Çeşme’yi tepeden görebileceğim tepedeki mezarlığa gömün.’ Biz de öyle yaptık, onun vasiyetini yerine getirdiğimiz için çok huzurluyuz. Bugün burada hissettiğimiz duyguları kelimelerle tarif etmek mümkün değil, eşim Maria da, ben de çok duygulandık. Bu kilisenin restore edilmesi ve resmi makamların bize burada ayin yapma izini veriyor olması, ilişkilerin ne kadar gelişmiş olduğunu ve birlikte yaşamanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Hissettiğimiz duyguları kelimelerle tarif etmek mümkün değil”

2017’DE GERMİYAN FESTİVALİ’N’DE TERCÜMANLIK YAPMIŞTI

Foutsos, 2017 yılında da Çeşme Germiyan Festivali kapsamında düzenlenen "Türkler ve Rumlar'ın Ortak Yaşadığı Dönemin Kültürel İzleri" adlı söyleşiye altı Yunan konuk ile birlikte katılmıştı. Duygusal anların yaşandığı söyleşide konuklar Türkiye’de yaşadıkları bölgelerdeki anılarını anlatmışlar, çevirmenliği de gönüllü olarak yine Foutsos yapmıştı.

Tassos Foutsos’un cenazesi 6 Ağustos Perşembe günü saat 17:30’da Agios Dimitrios Thymianon'da gerçekleşecek törenle toprağa verilecek. Cenazeye protokolden de katılım olması bekleniyor.