Türkiye’nin ilk ‘Yaşlı Dostu Hastane’ unvanına sahip Urla Devlet Hastanesi tarafından açılan ‘Yaş Alma Okulu’ ikinci mezunlarını verdi. Uygulama başarıya ulaşırsa tüm Türkiye’de yaygınlaştırılacak..

İKİNCİ BAHARLARINDA ‘MUTLU YAŞLANMA DİPLOMA’LARINI ALDILAR

Urla Devlet Hastanesi’nde, 65 yaş üstü kişilerin daha iyi ve sağlıklı koşullarda yaş almasını sağlamak amacıyla geçtiğimiz yıl sonu açılan ‘Yaş Alma Okulu’nda, ikinci dönem eğitim gören 12 ileri yaş grubu öğrenci, okulu tamamlama ve katılım belgesi alma sevinci yaşadı. Sekiz hafta boyunca egzersiz eğitimi gördükleri üç fizyoterapistten biri olan, Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu Fizyoterapisti Kutay Kaşlı’nın son ders egzersiz çalışması sonrası katılımcılara belgeleri takdim edildi.

Yaş Alma Okulu katılımcıları egzersiz dersinde.

Urla Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Sibel Karol’un elinden belgelerini alan ikinci baharlarındaki öğrenciler, bir taraftan diploma/katılım belgesi alma mutluluğunu yaşarken, diğer taraftan da yeni edindikleri arkadaşlarından ayrılmanın ve çok memnun kaldıkları eğitimlerin sona ermesinin hüznünü yaşadılar.

65 YAŞ ÜSTÜNDE OLANLARA ÜCRETSİZ SAĞLIKLI YAŞ ALMA EĞİTİMİ

İzmir’in Karaburun ve Urla ilçelerinin, Türkiye’de yaşlı nüfus sıralamasında ön saflarda yer alması nedeniyle pilot bölge olarak seçilen Urla Devlet Hastanesi’nde, geçtiğimiz yıl Aralık ayından itibaren 2 aylık periyotlar halinde, haftanın iki günü 65 yaş üstü kişilere ücretsiz eğitim verilmeye başlandı. Bu kapsamda eczacı, nörolog, psikolog ve diyetisyenler tarafından katılımcılara yaşam kalitesinin arttırılması ve korunması içerikli genel yaşlılıkla ilgili eğitimler verilirken, fizyoterapistler tarafından da egzersizler uygulamalı olarak gösteriliyor.

SADECE URLA DEĞİL, CİVAR İLÇELERDEN DE KAYIT KABUL EDİLİYOR

Yaş Alma Okulu ikinci dönem mezunlarından Şenay İnceoğlu fiyoterapistleri Kutay Kaşlı ve İbrahim Kartal ile.

Urla Devlet Hastanesi Fizyoterapisti ve aynı zamanda ‘Yaş Alma Okulu’ eğitmenlerinden İbrahim Kartal, bu okulun Türkiye genelinde ilk kez Urla Devlet Hastanesi’nde proje olarak başladığını vurgulayarak, “Projenin amacı 65 yaş üstü yaşlılarımızın ileride oluşabilecek depresyon, alzheimer, yanlış ilaç kullanımı gibi durumlar hakkında bilgilendirerek, sağlıklı bir şekilde yaş almalarına yardımcı olmak. Proje sekiz haftalık periyotlar halinde devam edecek şekilde planlandı. Şimdi ikinci mezunlarımızı verdik, hemen akabinde de yeni grup açılacak. Sadece hastanemizin yer aldığı Urla’dan değil, İzmir ve diğer bölgelerden 65 yaşından 100 yaşına kadar, herhangi belirgin bir sıkıntısı olmayan herkesi kabul ediyoruz. Bir önceki grupta Karabağlar’dan gelenler vardı. Bu grubumuzda ise Çeşme, Çeşmealtı ve Urla’dan öğrencilerimiz var. Katılımcılarımızla birebir ilgilenmek ve eğitim alanının çok geniş olmamasından dolayı en fazla 12 kişi kaydediyoruz” diye konuştu.

İkinci dönem Yaş Alma Okulu katılımcıları spor öğretmenleri fizyoterapist İbrahim Kartal ile.

UZMAN DOKTORLAR BİLGİLENDİRME YAPIYOR

İleri yaş öğrencilerine hem hastanede, hem de evde yapacakları egzersizleri uygulamalı olarak öğrettiklerini aktaran fizyoterapist Kartal sözlerini şöyle sürdürdü:

“Verilen eğitim sonrası, egzersizleri evde de yapmalarına yardımcı olacak broşürler veriyoruz. Ayrıca gerektiğinde eczacı, nörolog, psikolog, diyetisyen arkadaşlar evlere gidip yaşlılıkta karşılaşabilecek sorunlar hakkında bilgi veriyor. Örneğin eczacı arkadaş yanlış ilaç kullanımı hakkında bilgilendirirken, psikolog arkadaş gelip ileride karşılaşabilecekleri alzheimer gibi hastalıklar, ‘belirtileri ne, neler tetikliyor’ gibi bilgiler veriyor. Bu konuda ‘ne kadar önlersek o kadar kardır’ diyerek yola çıktık. Bir kronolojik, bir de biyolojik yaş var. Örneğin 75 yaşındaki bir kişi 50 yaşındaki bir kişiye göre kendini çok daha dinç ve iyi hissedip, daha konforlu yaş alabilir. Veya 65 yaşında biri kendine iyi bakmadığından, sağlıklı yaş almadığından kendini 90 yaşında gibi hissedebilir. Veya 90 yaşında kendi işini görebiliyorsa o kişi için sağlıklı bir şekilde yaşını aldı diyebiliriz. Ülkemiz genelinde baktığımızda, bazen 55-60 yaşında bildiğimiz, ancak 100 yaşındaki bir insan gibi birçok fonksiyonlarını kaybetmiş insanlarımız var. Ya da bizim hastanemizde düşmeler sonucu çeşitli kırıklar, özellikle de kalça kırığı vakaları ameliyat oluyor. Çeşitli kemik kırıklarıyla sonuçlanan düşmeler, hareketsizliği artıran ve yatağa bağımlılığa neden olan faktörler. Düşmeler, kişilerde bağımsızlık ve güven kaybına da neden olabiliyor. Bu bağlamda ‘Onları ne kadar engellersek, ne kadar sağlıklı yaş almaları konusunda bilinçlendirirsek o kadar iyi’ diye düşündük. Proje Sağlık Bakanlığı tarafından başarılı bulunursa tüm Türkiye genelindeki hastanelere yayılması düşünülüyor.”

Şenay İnceoğlu katılım belgesini Urla Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Sibel Karol’un elinden aldı.

SAĞLIKLI YAŞ ALINMASI İÇİN İZLENMESİ GEREKEN ADIMLARI ANLATTILAR

Urla Devlet Hastanesi ‘Yaş Alma Okulu’na Çeşmealtı’ndan katılan 71 yaşındaki Şenay İnceoğlu, sağlıklı yaş almaları için ileri yaş grubuna yönelik verilen eğitimlerin kendileri için oldukça faydalı geçtiğini belirterek, “Omuzumdaki kas yırtığı nedeniyle fizik tedavi görürken, fizyoterapist Ceren Hanım’ın ‘Yaş Alma Okulu’ndan bahsetmesi ve ‘sizi de kaydedelim’ demesi üzerine konudan haberdar oldum ve kaydımı yaptırdım. Okul başladıktan sonra uzman doktorlar gelerek, bizlerle uzun uzun konuşup, ileri yaşta fiziksel ve ruhsal açıdan zinde olmamız ve kimseye bağımlı olmamamız için; neler yapıp, neler yapmamamız gerektiğini anlattılar. Ne şekilde hareketler yaparsak, ne yer, içersek daha sağlıklı oluruz ve daha ileri yaşlarımızı nasıl daha rahat ve konforlu geçirebileceğimiz konularında bizleri bilgilendirdiler. Sağlıklı yaşlanmamız için bir taraftan yaşımıza ve kapasitemize göre egzersizler yapmamızı, doğru ve dengeli beslenmemizi, bol su tüketmemizi tavsiye ederken, diğer taraftan sosyal iletişimi canlı tutmamızın, hobiler edinmemizin, düzenli uyku uyumamızın, sağlık kontrollerimizi düzenli yaptırmamızın, ilaçlarımızı aksatmamamızın, sigara, alkol ve stresten uzak durmamızın önemine dikkat çektiler. Hareketsiz kalmamızı söylediler, yaşlılık hastalıklarından korunma yolları için izlenmesi gereken adımları anlattılar. Bizlere ‘öğrenmenin yaşı yoktur’ dediler ve bunu burada verdikleri eğitimlerle de gösterdiler” dedi.

Türkiye’nin ilk ‘Yaşlı Dostu Hastane’ unvanına sahip Urla Devlet Hastanesi ‘Yaş Alma Okulu’nun ikinci mezunları Urla Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Sibel Karol ve fiyoterapistler Kutay Kaşlı ve İbrahim Kartal ile.

OKULUN ÇOK FAYDASINI GÖRDÜM

Haftada iki gün, bir saat boyunca egzersizler yaptıklarını ve öğretmenleri Ceren Devrim, Kutay Kaşlı ve İbrahim Kartal’ın kendileriyle güler yüzle, yakından ilgilenmelerinin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Şenay İnceoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fizyoterapist hocalarımızın okulda yaptırdığı egzersizleri evde de uyguluyoruz. Okul öncesi kaslarım oldukça sertti, egzersizler sayesinde yumuşadı, eklemlerim rahatladı. Artık kendimi daha dinç hissediyorum. Bazı vücut ağrılarından arınmış, günlük işlerimi daha kolay, rahat ve sıkıntısız yapar oldum. Kısacası bana oldukça faydası oldu ve ‘iyi ki yaş alma okuluna gitmişim’ dedim. Ayrıca yeni arkadaşlar edindik ve okul sonrası da görüşme kararı aldık. Whatshap’ta egzersiz grubu oluşturduk. Okulun açılması fikrini ortaya sürenlerden, açılmasını sağlayanlardan, bizlere ileride karşılaşabileceğimiz sağlık problemleri, doğru ilaç kullanımı, oluşabilecek psikolojik sorunlarımız ile baş etme yöntemleri ve yaşlanma süreci içerisinde sağlıklı bir ruh ve beden yapısına sahip olmamız için bilgi ve eğitim veren ilgili birimlerin uzmanlarına ve bu konuda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

OLDUKÇA MEMNUNUM

‘Yaş Alma Okulu’na Urla’dan katılan biyokimya emeklisi 71 yaşındaki Esen Erton yaptığı değerlendirmede, “İki ay gibi bir zaman diliminde aldığımız eğitim ve egzersizler bizleri çok memnun etti. Devamının bizim yaştakilerin yaşam ve güven kaynağı olacağı kesindir. Kendini görme ve değer vermeyi amaçlayan bu etkinlikten oldukça memnunum. Hazırlayanlara ve emeği geçenleri tebrik ediyorum” diye konuştu.

TAVSİYE EDİYORUM

‘Yaş Alma Okulu’na Çeşme’den katılan banka emeklisi 68 yaşındaki Fayik Feyzioğlu da şunları söyledi:

“Yaklaşık 6 ay önce başlayan bel fıtığı fizik tedavisi sırasında fizyoterapist Ceren Hanım’ın önerisiyle başladığım bu 2 aylık uygulama sonucunda, son derece farklı bir duruma geldiğimi hissediyorum. Ben yaşlardaki arkadaşlara tavsiyem bu uygulamadan yararlanmaları ve katılmalarıdır.”

TÜRKİYE’DE YAŞLI NÜFUS ORANI SON BEŞ YILDA YÜZDE 17 ARTTI

TUİK 2017 verilerine göre 2013 yılında 5 milyon 891 bin 694 kişi olan 65 ve daha yukarı yaş grubu nüfus, son beş yılda yüzde 17 artarak 6 milyon 895 bin 385 kişi oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2013 yılında yüzde 7,7 iken, 2017 yılında yüzde 8,5’e yükseldi. Bir başka istatistiki bilgiye göre, bu gruptaki insanların yüzde 44’ünü erkekler, yüzde 56’sını kadınlar oluşturuyor. Nüfus projeksiyonlarına göre, yaşlı nüfus oranının 2023 yılında yüzde 10,2’ye, 2030 yılında yüzde 12,9’a, 2040 yılında yüzde 16,3’e, 2060 yılında yüzde 22,6’ya ve 2080 yılında yüzde 25,6’ya yükseleceği öngörüldü. Diğer taraftan 2017 yılında yaşlı nüfusun dağılımı ise şöyle oldu:

65-74 yaş grubu: yüzde 61,6

75-84 yaş grubu: yüzde 29,7

85 ve yukarı yaş grubu: yüzde 8,6

Öte yandan 2017 yılında dünya nüfusunun yüzde 8,9’unu yaşlı nüfus oluşturdu. En yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ilk üç ülke sırasıyla yüzde 32,2 ile Monako, yüzde 27,9 ile Japonya ve yüzde 22,1 ile Almanya oldu. Türkiye bu sıralamada 167 ülke arasında 66. sırada yer aldı.

Fulya OMAÇ / Çeşme