İzmir’in Selçuk İlçesi’nin turistk köyü Şirince’de SİT alanındaki arazinin iki kez mühürlenmesine rağmen ev yaptığı gerekçesiyle aldığı 2 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından da onanan yazar Sevan Nişanyan, Torbalı Açık Cezaevi’ne giderek teslim olurken, "Türkiye maalesef ufuksuz, vizyonsuz, çapsız insanlar, Cüceler tarafından yönetilmektedir. Bu memlekete yazıktır. Hepimiz, hepiniz daha iyisine layıkız. Umuyoruz ki; günün birinde vizyon sahibi olan, iyi ile yanlışı ayırabilen insanlar da yönetimde bulunacaktır" açıklamasından sonra bir gazetecinin sorusu üzerine, "Yaptıklarımdan pişman değilim demişti".

 Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi adına yapıla açıklama şu şekilde:

Komite, Nişanyan’ın hapse mahkûm edilmesini, ayrımcılık ve kindarlığın açık bir tezahürü olarak görmektedir. Türkiye’nin resmi tezleriyle barışık olmayan muhalif bir aydın olan Nişanyan, bu nedenle kötü muameleye maruz kalmıştır.

Komite, Sevan Nişanyan’ın derhal serbest bırakılması ve ona karşı uygulanan baskı ve zulme son verilmesi için Türkiye yetkililerine çağrıda bulunmaktadır.

Komite, Sevan Nişanyan’a uygulanan baskı ve kısıtlamaların kınanması, bunların bertaraf edilmesi ve Sevan’ın serbest bırakılması yönünde harekete geçmeleri için dünya kamuoyuna, uluslararası kuruluşlara ve insan hakları örgütlerine çağrıda bulunmaktadır.

Komite, devletin cezalandırma mekanizmasına kurban giden, Türkiye’de çok kültürlülüğü savunan ve yaygınlaşması için çaba sarf eden, bu doğrultuda yaşadığı ülkedeki yurttaşlara değerli bir gelenek sunan bir aydınına sahip çıkılması yönünde tüm Türkiye vatandaşlarına ve insanlığa çağrıda bulunmaktadır.

Komite, meseleye sahip çıkan bireylerle dayanışarak Türkiye ve yurtdışında Sevan Nişanyan’ın davası hakkında birçok etkinlik düzenleyeceğini duyurmaktadır.

Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi üyeleri: 

Ali Ertem, Ara Baliozian, Atilla Dirim, Attila Tuygan, Baskin Oran, Can Baskent, Dalita Roger-Hacyan, David Gaunt, Doğan Özgüden, Erkan Metin, Erol Ozkoray, Esther Schulz-Goldstein, Fikret Baskaya, Gerayer koutcharian, Gurgen Khandjyan, Hrant Kasparyan, Hrach Kalsahakian, Hranush Kharatyan, Ibrahim Seven, Ischkhan Chiftjian, Ismail Besikci, Karine Khutikyan, Khatchig Mouradian, Mahmut Konuk, Mesut Tufan, Nadya Uygun, Nurhan Becidyan, Perj Zeytuntsyan, Raffi Hermonn Arax, Ramazan Gezgin, Sait Cetinoglu, Sako Aryan, Seta Papazian, Sevak Artsruni, Sibel Ozbudun, Sirri Sireyya Onder, Taner Akcam, Tessa Hofmann, Tigran Paskevitchyan, Temel Demirer, Tzourou Ira, Vahagn Chakhalyan, Vartan Tashjian, Yalcin Ergundogan, Zeynep Tanbay.

İlişki adresi olarak:

Freedom and Justice for Sevan Nisanyan International Committee

Eschenheimer Anlage 20 A

D – 60318 Frankfurt - Germany

 

Turkey: Sait Çetinoğlu. Tel: + 905 32 71 84 644; E mail: [email protected]

Armenia: Sako Aryan. Tel: + 374 77 79 24 64; E-mail: [email protected]

Middle East: Hrach Kalsahakian. Tel: + 971 50 614 4787; E mail: [email protected]

Germany: Ali Ertem. Tel: +49 69 59 70 813; E mail: [email protected]

France: Séta Papazian. Tel: + 33 1 77 62 70 77; E mail: [email protected] 

United States. Nadya Uygun. Tel: + 1 239 304 18 49; E mail: [email protected]